RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

БиХ: Амиџић очекује да и Дом народа у петак подржи буџет

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић изразио је задовољство што је буџет институција БиХ данас добио подршку Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и изразио наду да ће га и Дом народа подржати на сједници у петак, 19. јула.

Амиџић је нагласио да је усвајањем буџета избјегнута ситуација која би се евентуално могла појавити у четвртом кварталу, те напоменуо да је структура трошкова у 2024. години различита у односу на структуру трошкова у 2023. години.

Он је рекао да је важно да је настављено рационално понашање када је ријеч о буџету.

“Када говорим о тој рационалности, мислим на то да је издвајање ентитета Републике Српске и Федерације БиХ за финасирање заједничких институција остало на нивоу као претходних година 1,20 милијарди КМ и имали смо повећање 40 милиона КМ које је везано за дивиденду од Централне банке”, рекао је Амиџић новинарима.

Он је поновио да није задовољан структуром буџета, истичући да то представља ствар политичког договора јер је ријеч о потрошачком буџету гдје је готово милијарда КМ потрошена на плате унутар институција БиХ и око 200 милиона КМ на материјалне трошкове.

“Повећан је буџетски оквир на 1.355.400.000 КМ то је било нешто што је као резултат значајног раста пасивних каматних стопа и улагања Централне банке. Та средства су ушла на јединствени рачун и представљају средства институција БиХ и из те цјелокупне суме финансирају се буџетски корисници”, рекао је Амиџић.

Он је подсјетио да је буџет Министарства финансија и трезора мањи за око два милиона КМ, односно за око 18 одсто напомињући да његово функционисање неће бити угрожено.

Наводећи да је буџет смањен и Министарству одбране за 1,75 милиона КМ, Амиџић је рекао да је то министарство имало 31 милион неутрошених средстава из протекле године, тако да неће имати никакав проблем у функционисању.

Одговарајући на критике опозиције везано за буџетско повећање средстава за Уставни суд, Суд БиХ и Обавјештајно-безбједносну агенцију, Амиџић је истакао да би ти парламетнарци требало да знају да је то законска обавеза.

“То није повећање које је било везано за дискреционо право било кога да повећа већ је нешто што је као тако дефинисана законска основа. Позивам те патриоте чији се патриотизам мјери кроз патриотску дискусију на суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику и да виде на који начин се бране политички ставови”, рекао је Амиџић.

Он је истакао да би ти посланици требало да патриотизам из скупштинских клупа спроведу на терену.

Извор: Срна

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.