RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Вакцинисано око двије хиљаде власничких паса

Фото: Архива

На подручју Брчко дистрикта против бјеснила у првој половини године укупно је вакцинисано нешто више од двије хиљаде власничких паса, од којих је најмање 500 новорегистрованих младих паса, рекао је шеф Одсјека за ветеринарство у Одјељењу за пољопривреду, водопривреду и шумарство у Влади Брчко дистрикта Коста Којић.

Он је рекао да је након прољећне медијске кампање за бесплатну вакцинацију повећан број вакцинисаних паса који су вакцинисани те је она уз чиповање, за све власнике кућних љубимаца бесплатна.

Којић каже да већи број паса луталица на подручју Дистрикта није вакцинисан јер су то животиње које се углавном размножавају у природи, док је мањи дио тих животиња чипован, те су пронађени и враћени својим власницима.

Фото: Владимир Матијевић

„Пси луталице су врло опасни и капацитети азила за псе су попуњени а поред тога постоје и неодговорни власници који остављају своје псе на улици, тај проблем је евидентан већ годинама и за то би се требало наћи адекватно рјешење“, рекао је Којић наглашавајући да је довољно да један пас у чопору буде агресиван и да са осталим псима који га прате нанесе штету.

“Поред вакцинације паса и мачака на подручју Дистрикта против бјеснила путем авионског избацивања мамаца врши се и вакцинација лисица“, додао је Којић те истакао да акција бесплатног вакцинисања кућних љубимаца против бјеснила траје током цијеле године, а прва вакцинација животиња подразумијева чиповање и издавање пасоша за кућне љубимце.

Према евиденцији на подручју Дистрикта има око пет хиљада регистрованих паса а Којић је позвао све њихове власнике, да своје кућне љубимце обавезно најмање једном годишње вакцинишу против бјеснила и тиме покажу одговорност према њиховом здрављу и заједници.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: У току вакцинација, чиповање и издавање пасоша псима

Миљана Ђурђевић