RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Другог дана Пословног форума дијаспоре представљени начини инвестирања у будућност

Фото: Владимир Матијевић

Другог дана одржавања Пословног форума брчанске дијаспоре „БхдиаФор 2024“ под називом ”Инвестиција у сигуран раст”, који је окупио  кључне актере из различитих сектора како би се размотриле инвестицијске прилике, успоставиле дугорочне сурадње и потакнула заједничка улагања, говорено је о примјерима повратка у Брчко и инвестирања у Дистрикт као и о брендирању БиХ на глобалној сцени.

Координатор Брчко дистрикта при Савјету министара БиХ Мирослав Гаврић рекао је да је један од задатака Канцеларије на чијем је челу и повезивање са дијаспором.

„У склопу тих активности наш задатак је да координишемо активности у Сарајеву са невладиним сектором, институцијама и исељеништвом, када су у питању пројекти везани за дијасапору. У склопу тога се реализује и ова дводневна активност и ми ћемо након тога изабрати неколико предузетника који прођу са својим пројектима у оквиру УСАИД-овог пројекта и понудити им да на сарајевском Сајму привреде имају свој штанд и представе своје компаније широј јавности“, рекао је Гаврић додајући да се у сарадњи са Одјељењем за европске интеграције Владе Брчко дистрикта успоставља регистар дијаспоре који ће помоћи у будућој сарадњи.

Предсједник невладине организације Наша перспектива из Сарајева и један од организатора овог форума Армин Алијагић рекао је новинарима да у дијаспори у три генерације исељеника има око два милиона становника са подручја БиХ и велики број њих има јаку жељу да улаже у своју земљу.

„Ми треба да будемо мост који ће омогућити проток информација и идеја између дијаспоре и нас. Пуно смао радили на стимулисању дијаспорских инвестиција пословних инвестиција људи из дијаспоре“, рекао је Алијагић и додао да је одговор дијаспоре веома велики да су заинтересовани и да развијају своје пословне идеје у нашој земљи.

Фото: Владимир Матијевић

Обраћајући се учесницима форума Лејла Матисом консултант „Beyond Branding Agency“ са сједиштем у Паризу рекла је да је моћ брендирања једини начин који ће допринијети имиџу БиХ у свијету кроз промоцију позитивних прича из земље а које могу допринијети просперитету БиХ.

Она је навела примјер дрворезбарства из Коњица чији је производ заштићен од стране УНЕСКО-ве листе баштина и који је након брендирања препознатљив на глобалној сцени.

Никола Кривокапић оснивач „НК групе“, вратио се из Катара да би могао инвестирати и радити у Брчком и каже да његова фирма која ради са дрвеним дидактичким играчкама примјењује стечена искуства и знања из пословног свијета одакле је дошао.

„Одлучио сам се за повратак и примјењујем свјетске стандарде на микро нивоу а то је моја компанија. Видио сам како један велики систем кроз стратешке пројекте може сарађивати са мањим компанијама“, истакао је Кривокапић.

Учесницима форума путем видео линка обратио се из Аустралије и Брчак Еџевит Мешалић оснивач Фондације Лаила из Брчког који је навео неколико позитивних примјера улагања дијаспоре у Брчко.

Фото: Владимир Матијевић

Представници ФИПА БиХ и организатори дводневног скупа,  представници пројкета Дијаспора инвест, на челу с градоначелником Брчко дистрикта Зијадом Нишићем и Координатором Брчко дистрикта при Савјету министара БиХ Мирославом Гаврићем обишли су туристичке потенцијале ријеке Саве возећи се у специјализованом броду за те прилике. Поред потенцијала из туризма, пловећи ријеком,  представници ФИПА БиХ видјели су и потенцијале Луке Брчко.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Počeo Poslovni forum brčanske dijaspore

Radio Brčko