RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Broj oboljelih od karcinoma pluća u porastu

Foto: Arhiva

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka pluća čime se u javnosti želi skrenuti pažnja na činjenicu da je rak pluća jedan od najčešćih i najsmrtonosnijih oblika raka u svijetu i da je za uspješno liječenje ključno njegovo rano otkrivanje.

„Karcinom pluća je izuzetno podmukla bolest jer se uglavnom otkriva u poodmaklom stadijumu kada je hirurška terapija nemoguća u tom trenutku, zbog čega je komplikovan i dovodi do loših posljedica, pa i do smrtnog ishoda. Na mjesečnom nivou otkrijemo između četiri do osam novih slučajeva karcinoma pluća što je u poređenju sa ranijim godinama u apsolutnom porastu“, rekao je dr. Slađan Miranović, specijalista za plućne bolesti u JZU Dom zdravlja Brčko.

On je istakao da je pušenje jedan od glavnih uzroka pojave karcinoma pluća, ali isto tako treba ubrojati faktore spoljne sredine kao što su aero zagađenje kao i izloženost štetnim matеrijama u radnoj i profesionalnoj sredini. Osim spoljašnjih faktora treba navesti i genetsko nasljeđe, jer kako kaže Miranović, ukoliko neko u porodici ima nekoga sa malignim oboljenjem postoji velika mogućnost da još neko oboli, jer genetski činioci imaju veliku ulogu u nastanku karcinoma.

Dugotrajni kašalj koji traje duže od dva ili tri mjeseca, iskašljavanje krvi, bolovi u grudnom košu, gubitak apetita i tjelesne mase su simptomi koji mogu biti alarm pacijentu da se dešavaju promjene u organizmu i da treba potražiti pomoć od strane doktora.

Miranović kaže da cigarete imaju oko 180 štetnih sastojaka, od čega samo šest do sedam sastojaka nije štetno. Također, nargile i hemijske materije koje se udišu imaju toksično i kancerogeno dejstvo i mogu biti jedan od pospješivača i uzročnika razvoja karcinoma pluća ali  i drugih oboljenja pluća.

„Stres je također okidač za nastanak mnogih bolesti. Međutim, što se tiče našeg poslovnog i privatnog okruženja vrlo teško možemo uticati na količinu stresa kojoj smo izloženi. Trebamo raditi na tome kako ćemo mi apsorbovati taj stres i kako da se borimo s njim“, dodao je Miranović.

S obzirom da ne postoji registar onkoloških pacijenata njegovo uspostavljanje bi bilo veoma bitno jer bi se, ističe Miranović, pratilo stanje stanovništva, a zatim bi se pripremili programi i mjere koje bi dovele do smanjenja takvih pacijenata.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.