RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Treći dan borbe s vatrom u Tučepima i Vrsinama

Foto: FENA

Požar koji je još u utorak navečer buknuo u Tučepi​ma kod Makarske još uvijek je aktivan, kao i onaj u Vrsinama iznad Segeta kod Trogira, a vatru uz sve raspoložive vatrogasne snage na terenu gase i piloti u zraku.

​Na terenu u Tučepima je 306 vatrogasaca sa 77 vozila sa cijelog područja Splitsko-dalmatinske županije, te su im u pomoć došle i kolege iz unutrašnjosti Hrvatske, javlja Hina.

Vatra iz tog požara se proširila sve do Podgore i zahvatila Park prirode Biokovo koji je do daljnjeg zatvoren. Tamo gori stoljetna šuma autohtonog dalmatinskog crnog bora. U jednom trenutku evakuirano je i nekoliko stanovnika iz dijela gdje se nalaze kuće s bazenima, dok ostali nisu željeli napustiti svoje kuće.

Požar je nehajno izazvao lokalni pčelar protiv kojega je policija podnijela kaznenu prijavu.

Tijekom gašenja požara na tom je području u nekoliko navrata bila isključena struja, te su zbog velikog dima koji je sukljao, ali i plamenih jezika koji su dosezali i do nekoliko metara u zrak, bile zatvorene lokalne ceste.

Iako su se tamošnji vatrogasci žalili kako nemaju ljudstva i opreme, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković to je demantirao.

​Još je uvijek aktivan i požar u Vrsinama kod Trogira koji je buknuo dan nakon onoga u Tučepima i to na otvorenom prostoru poviše Segeta​. Na intervenciji je 99 vatrogasaca s 30 vozila, te vatrogasci iz Ličko​-senjske i Koprivničko-križevačke županije.​

Iz zraka imaju potporu air tractora i kanadera koji se izmjenjuju na terenu.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.