RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Uvedena nova dijagnostička metoda na srčane anomalije kod novorođenčadi

U saradnji sa Udruženjem pedijatara BiH u Bolnici Brčko je uvedena nova dijagnostička metoda „Puls oksimetrijski skrining“ na kritične urođene srčane anomalije koja obuhvata svu novorođenčad u drugom i trećem danu života.

„Ova metoda je potpuno bezbolna i neškodljiva te pomaže u ranom otkrivanju teških bolesti, čime smo dodatno unaprijedili naše usluge i poboljšali brigu o najmlađima. Bebe koje su rođene u drugim zdravstvenim ustanovama, također je potrebno dovesti na kontrolni pregled ili posredstvom patronažne službe pregled obaviti u kućnim uslovima“, rekao je dr. Samir Mujkić, šef Odjela pedijatrije u brčanskoj Bolnici.

Prema njegovim riječima, uz pomoć Udruženja pedijatara u BiH i Udruženja  intenzivista i neonatologa FBiH uređaj su dobili besplatno. Aparat je jednostavan, procedura se obavlja veoma brzo i sva djeca koja se rode u porodilištu bit će uključena u ovaj program.

„Uređaj počeli primjenjivati od početka prošlog mjeseca, a prije toga je sve bilo u formi pilot projekta, te se u međuvremenu obučio kadar i pripremila odgovarajuća dokumentacija. U ovom periodu nije bilo registrovanih beba sa urođenim srčanim anomalijama. Još uvijek nismo veliki centar i nemamo svakodnevno takve anomalije. Broj novorođenčadi je dovoljno veliki i po zakonu statistike možemo očekivati  da se takvi slučajevi mogu pojaviti u većem broju“, dodao je Mujkić.

Mujkić kaže da je trenutno stanje na Odjelu pedijatrije zadovoljavajuće, ali se u narednom periodu očekuju značajna poboljšanja kao što je rekonstrukcija pedijatrije, te kao problem ističe nedostatak stručnog medicinskog kadra.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.