RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

РС: Морбилима заражено 296 лица, највише у Бијељини

Фото: Архива

У Републици Српској морбилима је заражено 296 лица, за осам више него прије седам дана, од којих 222 у Бијељини, речено је Срни у Институту за јавно здравство Српске.

У Бањалуци је заражено 27 лица, у Источном Новом Сарајеву 14, у Источној Илиџи 13, а на Палама пет.

По три лица заражена су у Угљевику и Добоју, два у Котор Варошу, те по једно у Градишци, Лакташима, Прњавору, Мркоњић Граду, Зворнику, Требињу и Пелагићеву.

Међу зараженима је 18 беба млађих од годину дана, док је 138 дјеце узраста од једне до четири године. Овај вирус евидентиран је код 75 дјеце од пет до девет година, а 29 заражених су лица старија од 30 година.

Морбили су регистровани и код 13 дјеце од 10 до 14 година, седам заражених је у доби од 15 до 19 година, а 16 заражених је у добу од 20 до 29 година.

Свјетска здравствена организација у фебруару је упозорила да ће више од половине земаља бити изложено високом ризику од појаве морбила до краја године ако не буду предузете хитне превентивне мјере.

Морбили су високозаразна болест и у случају изложености овом вирусу оболијева најмање 95 одсто невакцинисаних лица. Вирус је активан у ваздуху или на зараженој површини до два часа након излагања невакцинисаног лица.

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.