RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom predstavljen rad Zadužbine Knez Miroslav Humski iz Trebinja

Foto: Anđelka Đurić

U okviru održavanja Despotovog sabora u KAC “Patrijarh srpski Pavle” Brčko sinoć je predstavljen rad Zadužbine Knez Miroslav Humski iz Trebinja koja se primarno bavi skupljanjem, transkripcijom i publiciranjem starih ćiriličnih dokumenata i natpisa.

„Do sada smo objavili 17 knjiga arhivske građe i nekoliko časopisa. Vrlo je važno da se svi, posebice djeca, bave starom srpskom ortografijom da uvidimo da to nama nisu nepoznata slova i da možemo vladati svime i čitati sve ono što smo u srednjom vijeku pisali i što je srpska kulturna baština iznjedrila kroz vjekove“, rekao je Pavle Ratković, tajnik Zadužbine dodavši kako za cilj imaju u budućnosti osnovati škole “kako bi i najmlađi imali priliku upoznati se sa starim srpskim narodnim jezikom i ortografijom”.

Foto: Anđelka Đurić

Ispred jednog od organizatora Despotovog sabora, Konzervativnog kluba, Cvijan Pajkanović ističe kako im je zadovoljstvo što su članovi Zadužbine Knez Miroslav Humski iz Trebinja posjetili Brčko i predstavili svoj rad.

„Ovo je dio većeg poduhvata u kojemu pokušavamo da se povežemo sa što više patriotskih rodoljubnih organizacija u Republici Srpskoj. Konkretno Zadužbina Knez Miroslav Humski iz Trebinja ulaže veliki napor u povezivanju s našom historiografijom, s našom arhivskom građom i radi ozbiljan posao. Velika nam je čast što su s nama u Brčkom“, rekao je Pajkanović.

U sklopu Despotovog sabora, a u organizaciji Konzervativnog kluba i Fondacije „Sveti Arhangeli“ večeras će se održati tribina na temu “Srpski identitet u Bosni i Hercegovini” na kojoj će govoriti otac Branislav Nedić iz Arhiva eparhije Zvorničko-Tuzlanske, Dušan Pavlović iz Centra za društveno-politička istraživanja i Predrag Adamović iz „Srbskog sabranja Baštionik“.

Tribina će se održati u Kulturno-administrativnom centru „Patrijarh srpski Pavle“ u Srpskoj Varoši, s početkom u 19 sati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.