RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

РС: Највише страних радника из Непала, Индије, Бангладеша, Турске, Кине…

Фото: Архива

У Републици Српској закључно са јулом издата је укупно 1.461 радна дозвола страним држављанима, од чега је 1.237 дозвола за ново запошљавање, речено је Срни у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Из Министарства наводе да од тог броја 1.000 радних дозвола улазе у квоту, а 224 су продужене дозволе, које су издате у 2023. години, када је одобрено 1.969.

“Страни радници који су ангажовани у Српкој по основу издатих радних дозвола долазе највише из: Непала, Индије, Бангладеша, Турске, Србије, Кине…Већина из је запослена у Бањалуци, Бијељини, Зворнику и Источном Сарајеву”, наводе из Министарства.

Највећи број новоиздатих радних дозвола добили су радници који раде у грађевинарству, прерађивачкој индустрији и осталим услужним дјелатностима.

“Ради се углавном о неквалификованим, квалификованим и радницима са средњом стручном спремом, али има и високообразованих, а таквих је 168 радника”, додају из Министарства.

Рок важења радних дозвола је годину дана, од дана издавања.

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.