RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Danas se obilježava Međunarodni dan mačaka

Foto. Arhiva

Širom svijet danas, 8. avgusta, se obilježava Međunarodni dan mačaka.

Ovaj dan u cilju podizanja svijesti o mačkama i učenju o načinima kako im pomoći i zaštititi ih počeo je obilježavati Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW) 2002. godine.

Mnogi aktivisti za zaštitu prava životinja pozivaju na udomljavanje napuštenih mačaka i pružanja toplog doma ovim krznenim životinjama.

Pored toga, pozvali su i na dodatnu osviještenost, te ostavljanje većih vode u ljetnom periodu.

Na Međunarodni dan mačaka, ljubitelji mačaka slave zajednički život sa domaćom mačkom, koja je popularna kao kućni ljubimac.

Procjenjuje se da širom svijeta živi više od pola milijarde mačaka.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.