RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Šezdeset procenata preporuka Ureda za reviziju javne uprave i institucija čeka na realizaciju

Ured za reviziju javne uprave i institucija Brčko distrikta okončao je finansijsku reviziju za 2023. godinu 32 subjekta revizije u okviru koje je i dalje uočena nedovoljna primjena naznačenih preporuka za korekcije poslovanja koje se odnose na revidirane subjekte.

Izvršena je revizija finansijskih izvještaja Brčko distrikta BiH, revizija finansijska za 22 budžetska korisnika, te revizija finansijskih izvještaja i revizija usklađenosti za devet vanbudžetskih korisnika.

„Kod 22 budžetska korisnika je izvršena revizija finansijskog poslovanja i tu je dato šest pozitivnih i 16 mišljenja sa rezervom. U revizorskim izvještajima vanbudžetskih korisnika, u pogledu revizije finansijskih izvještaja dato je šest mišljenja sa rezervom i tri pozitivna, a u domenu usklađenosti finansijskih transakcija sa relevantnim zakonima i drugim propisima data su dva pozitivna.“, rekla je glavna revizorka Selma Šadić.

U cilju popravljanja rada revidiranih subjekata kroz pomenute izvještaje dato je 686 revizorskih preporuka.

“Pored tog, izvršeno je i praćenje realizacije ranije izdatih preporuka, te je utvrđeno da je procenat nerealizovanih preporuka oko 60 procenata. Daljom analizom je takođe utvrđeno da je većina nerealizovanih preporuka iz ranijeg perioda što ukazuje na neophodnost ulaganja dodatnih napora za realizaciju zaostalih preporuka, a s ciljem obezbjeđivanja transparentnog i efikasnog upravljanja budžetskih sredstava“, ističe Šadić.

Foto: Arhiva

Suština revizorskih preporuka se odnosi na jačanje internih kontrola, kao i poštovanje zakona i ostalih propisa prilikom obavljanja poslova revidiranih subjekata iz njihove nadležnosti.

„Pored toga, kroz kontrolu primjene zakona ukazano je i na nužnost eliminisanja nedostataka naročito kod realizovanja postupaka javnih nabavki, zatim kod angažovanja lica za obavljanje posebnih poslova, te kod izdataka za ugovore o privremenim poslovima“, akcentira Šadić. Navedeno se odnosi i na aktivnosti  privremenih premještaja, potom poslove oko naplate potraživanja, kao i one u vezi s popisom imovine,  realizaciju transfera, donacija i subvencija, te realizaciju kapitalnog budžeta.

Iz Ureda za reviziju još jednom se ukazuje na nadležnosti i ovlaštenja koja su i djelokrugom rada dodijeljena.

„Radi javnosti neophodno je istaknuti da Ured nema nadležnosti izvan već navedenog, te da u smislu konkretnijeg sankcionisanja nadležnosti imaju druge institucije, počev od zakonodavne i izvršne vlasti do pravosuđa“, zaključila je glavna revizorka Brčko distrikta BiH Selma Šadić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.