RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U toku sanacija riječnih korita na više lokacija

Rekonstrukcija obala i dna Štrepačke rijeke u MZ Štrepci/Foto: Odsjek za vodoprivredu

U toku su radovi na regulaciji i rekonstrukciji riječnih korita i kanala na više lokacija na području Distrikta za čije su namjene iz budžeta Brčko distrikta izdvojena sredstva u iznosu od 1.300.000 KM. Radovi podrazumijevaju rekonstrukciju riječnih obala izgradnjom regulacijskih objekata, obaloutvrda i potpornih zidova u Maoči i Rašljanima, dok se u Breziku radi na izgradnji regulacijskog objekta u potoku Blizna.

U toku je i priprema za raspisivanje novih tendera  za izvođenje radova koji su proizašli nakon usvajanja rebalansa budžeta, a poslovi se planiraju izvoditi u Šatorovićima, Rašljanima i Breziku, za šta su planirana sredstva u iznosu od 400.000 KM.

„Što se tiče regulacije korita rijeke Brke u urbanom jezgru grada, Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH je izvršilo svoje obaveze u pripremi projektne dokumentacije, slanja na Skupštinu Brčko distrikta i proglašenja javnog interesa. Dokumentacija je poslata Odjeljenju za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove na dalju proceduru. Također, jedan od značajnijih projekata je i regulacija korita rijeke Brke u mjesnoj zajednici Palanka te je u toku rješavanje imovinsko pravnih odnosa“, rekao je Zijad Bikić, šef Odsjeka za vodoprivredu.

Prema njegovim riječima radovi na regulaciji potoka Blizna se izvode nizvodno od mosta na glavnom putu Brčko-Bijeljina u više faza . Vrijednost trenutnih radova iznosi 500.000 KM i planiraju se raspisati novi tenderi gdje će regulacija potoka Blizna imati svoj nastavak u vrijednosti od 200.000 KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.