RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

SAD izborile finale Olimpijskih igara nakon preokreta protiv Srbije

Foto. FENA

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država plasirala se u finale olimpijskog turnira u Parizu nakon što je u neizvjesnoj utakmici savladala selekciju Srbije rezultatom 95:91.

Srbija je igrala odlično tokom većeg dijela utakmice i dobrijem dijelom imala dvocifrenu prednost. Srbija je u prve tri četvrtine držala prednost zahvaljujući  raspoloženim šuterima i čvrstom odbranom, dok je s druge strane jedini raspoloženi košarkaš bio Stephen Curry.

Nakon prve četvrtine Srbija je vodila sa 31:23, a tokom druge dionice prednost je narasla na 17 poena, 42:25, većinom zahvaljujući odličnim asistencijama koje su maksimalno iskoristili Aleksa Avramović i Bogdan Bogdanović.

Trećeg period donio je promjenu na terenu jer su košarkaši SAD-a pojačali odbranu. Do kraja period Srbija je još uvijek imala prednost od 13 poena razlike, međutim zadnji period meča donosi potpuni preokret u korist SAD-a.

Problem za Srbiju predstavljala su četiri faula Nikole Jokića koji se zbog toga morao čuvati, a šuteve su počeli pogađati Joel Embiid i Kevin Durant. Serija poena Amerikanaca dovode utakmicu u egal 84:84, a potom Curry novom trojkom donosi prednost SAD-u.

U posljednjim minutama meča srbijanski košarkaši prave dosta grešaka, dok ih snažna američka odbrana prisiljava na teške šuteve, što na kraju dovodi do pobjede selekcije SAD-a.

Stephen Curry je predvodio SAD sa 36 poena, dok je LeBron James upisao triple-double sa 16 poena, 11 skokova i deset asistencija.

Bogdan Bogdanović predvodio je Srbiju sa 20 poena, dok je Nikola Jokić postigao 17 poena uz 11 asistencija.

Sjedinjene Američke Države će se u finalu igrati protiv domaćina Francuske, dok će Srbija igrati protiv Njemačke za bronzanu medalju.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.