RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Slovenski premijer Golob: Hitno revidirati sporazum o pridruživanju između EU i Izraela

Slovenski premijer Robert Golob upozorio je na užasnu situaciju koja vlada u Gazi.

Time se pridružio pozivu irskog premijera Simona Harisa da se preispita sporazum o pridruživanju između EU i Izraela, koji se također odnosi na poštivanje ljudskih prava.

“U potpunosti se slažem s izjavom premijera Irske Simona Harisa o poražavajućoj situaciji u Gazi i ponavljam njegov poziv na hitnu reviziju sporazuma o pridruživanju između EU i Izraela”, napisao je Golob u objavi na društvenoj mreži Iks, dok je dijelio objavu irskog kolege.

U njemu je irski premijer Haris, među ostalim, napisao da je svijet “na pragu sramotnog trenutka i humanitarne katastrofe”.

Prema njegovom uvjerenju, treba upotrijebiti sve poluge da se nasilje prekine. Irski premijer pozvao je na hitnu reviziju sporazuma o pridruživanju između EU i Izraela, koji sadrži klauzule o ljudskim pravima, rekavši da nije u redu “da ih EU nastavi napuštati”.

Poziv Slovenije da se ispita sporazum o suradnji između EU i Izraela nije nov.

Kako je u februaru u Briselu izjavila ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, Slovenija podržava poziv Španjolske i Irske Evropskoj komisiji da preispita spomenuti sporazum koji regulira trgovinske odnose i veže se uz poštivanje ljudskih prava.

U svojoj jučerašnjoj izjavi, objavljenoj na mreži Iks, Haris je također upozorio da smo ovog vikenda korak bliže “zastrašujućoj prekretnici od 40.000 mrtvih u Gazi”.

Podsjetio je na scene iz škole u gradu Gazi, gdje je u subotu u izraelskom zračnom napadu, prema podacima palestinskih vlasti, ubijeno gotovo stotinu ljudi. Izraelska vojska je, međutim, potvrdila da je napala zapovjedni centar Hamasa u zgradi škole, te demantirala izvještaj o broju žrtava.

Haris je također upozorio da je u deset mjeseci rata izgubljeno previše nedužnih života, pozivajući na trenutni prekid vatre, bezuvjetno oslobađanje talaca i dostavu humanitarne pomoći u Gazu.

Inicijativu za reviziju sporazuma o pridruživanju između EU i Izraela već je lani u novembru u prethodnom sazivu Evropskog parlamenta dala skupina evropskih zastupnika s Ircem Berijem Endrjuzom kao prvopotpisnikom.

Inicijativu su potpisali i eurozastupnici iz Slovenije Matjaž Nemec, Irena Joveva i Klemen Grošelj, koji u ovom sazivu više nije u Evropskom parlamentu.

Izrael je u petak pristao nastaviti pregovore o prekidu vatre u Gazi. Posrednici iz Sjedinjenih Američkih Država, Egipta i Katara pozvali su na pregovore, čiji se nastavak očekuje u četvrtak, u jeku pojačanih napetosti u regiji nakon ubistva čelnika Hamasa Ismaila Hanijea. Pozivu su se pridružile i EU te nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Sloveniju.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.