RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Ponovo produžen pritvor osumnjičenom za pokušaj ubistva policajca

Фото: Архив

Na prijedlog Tužilaštva, Osnovni sud Brčko distrikta BiH donio je odluku o  produženju pritvora za još jedan mjesec  S. M. (33)*, koji je osumnjičen da je šestog juna u Brčkom pucanjem iz pištolja pokušao lišiti života policijskog službenika J. T. Usljed opasnosti da bi mogao ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, njemu je pritvor produžen do šestog septembra.

Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta BiH intenzivno sprovode istragu protiv S. M. zbog sumnje da je 6. juna oko 02,30 časova u ulici Mostarska, ispred ugostiteljskog objekta Belvedere, pucanjem iz pištolja pokušao lišiti života J. T. Kako se navodi u naredbi o sprovođenju istrage, nakon što su prethodnog dana u večernjim satima zajedno sjedili u navedenom objektu, njih dvojica su se odvezli na brčanski carinski treminal gdje su pred prijateljem E. T. započeli verbalni sukob. Nakon toga, E. T. je osumnjičenog povezao do objekta Belvedere, dok ih je oštećeni pratio i sustigao na parkingu tog objekta gdje su nastavili verbalni sukob. Zatim je osumnjičeni, dok se J. T. nalazio u automobilu, iz svog vozila uzeo pištolj i, svjestan da ga može lišiti života, iz neposredne blizine ispalio sedam hitaca prema njemu. Kako se zaključuje u naredbi, on je oštećenog pogodio u lijevu nadlakticu, nanijevši mu tešku tjelesnu povredu, i na više mjesta oštetio vozilo u kojem se nalazio J. T, nakon čega se s trećim licem odvezao s lica mjesta.

Pošto je ubrzo lociran i uhapšen, njemu je na prijedlog Tužilaštva određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.  Uz tužilačku i sudsku ocjenu da i dalje postoje okolnosti zbog kojih mu je pritvor određen, trajanje ove mjere najprije mu je produženo za mjesec, zaključno sa šestim avgustom. Ovih dana, prije njenog isteka, trajanje ove mjere za uspješno vođenje krivičnog postupka iz istovjetnih razloga dalje mu je produženo do šestog septembra, novom sudskom odlukom koja je u međuvremenu postala pravosnažna. Uz njegovo zadržavanje u pritvoru, Tužilaštvo i Policija neodložno nastavljaju daljnje procesuiranje S.M. u okviru istrage usmjerene na dokazivanje krivičnih djela ubistva, u pokušaju (iz člana 163 Krivičnog zakona Brčko distrikta) i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija (iz člana 365 Krivičnog zakona).

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.