RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Проширио се пожар у билећким селима, а у Националном парку Сутјеска и даље активан

Фото: Срна

Пожар на подручју билећких села се проширио, али за сада не угрожава имовину мјештана, а ватрогасцима су се у гашењу од јутрос прикључила и 34 војника, изјавио је Срни командир билећких ватрогасаца Милан Шуловић.

Он је навео да је осим тог пожара, који је протеклих неколико дана захватио подручје билећких села Граница и Крстаче и проширирио се према Подгорју, од јутрос активан још један пожар који се са планине Баба шири ка селу Хоџићи и Мека Груда.

“На том подручју новог пожара су се организовали мјештани и гасе пожар”, додао је Шуловић.

Он је истакао да би им добро дошла и помоћ хеликопера, али да су три ангажована на гашењу великог пожара на Зеленгори и Тјентишту.

Пожар у Националном парку “Сутјеска” и даље је активан у дијелу гдје је висока борова шума, а најављена помоћ из Србије, односно долазак хеликоптера Министарства унутрашњих послова, значиће пуно и представља велику помоћ, изјавио је Срни директор Парка Зоран Чанчар.

Чанчар је истакао да је пожар саниран у једном дијелу гдје су травна вегетација и ниско растиње.

“Акценат је на дијелу гдје гори борова шума. Велики је дим, покрио је цијелу долину и врло је тешко за гашење. Већ су активна, од прије сат и нешто, два хеликоптера Хеликоптерског сервиса Републике Српске и два хеликоптера Оружаних снага Босне и Херцеговине”, навео је Чанчар.

Он је истакао да ће ови хеликоптери успјети доста тога санирати, те оцијенио да до тренутне ситуације не би дошло да је раније постигнут договор о доласку хеликоптера из Србије.

Према његовим ријечима, тешко је процијенити колика је штета.

“У сваком погледу огромни су трошкови, милионске су штете, сигурно је да ту нема дилеме, а сад то све кад се санира може се направити анализа и видјети. Ово је огромна еколошка штета”, закључио је Чанчар.

Савјет министара Босне и Херцеговине је, на приједлог Министарства безбједности, једногласно донио одлуку о тражењу међународне помоћи за заштиту и спасавање у гашењу пожара, након што су пожари задесили БиХ.

На локалитету Тјентишта гори стољетна црногорична шума, те је из Српске апеловано да се одобри долазак хеликоптера из Србије без чије помоћи пожар не може бити стављен под контролу.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.