RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Mladi iz Brčko distrikta BiH i Bijeljine mogu da unaprijede svoje zajednice kroz Omladinske fondove

PRONI Centar za omladinski razvoj objavio je javni poziv za neformalne grupe mladih (do 32 godine starosti) sa područja Brčko distrikta BiH i Bijeljine, da podnesu svoje prijedloge inicijativa koje imaju za cilj da unaprijede život mladih u njihovim zajednicama.

Omladinski fondovi u ova dva grada podržaće originalne, zanimljive i korisne projektne ideje, u iznosu do 1.800,00 konvertibilnih maraka (KM), što podstiče mlade da postanu aktivni članovi lokalne zajednice. Podržani projekti treba da imaju za cilj unapređenje života mladih u oblastima kulture, sporta, zdravstva, bezbjednosti, zapošljavanja, obrazovanja, aktivizma, volonterizma i međukulturnog dijaloga i moraju da budu realizovani na teritoriji Brčko distrikta BiH i Bijeljine u periodu od 14. oktobra 2024. do 30. aprila 2025. godine.

Zainteresovane neformalne grupe mladih treba da posjete www.proni.ba za više informacija i onlajn prijave. Rok za podnošenje prijedloga projekata je 22. septembar 2024. godine do 17 časova.

Ovo je drugi poziv za projekte. Omladinski fondovi su prošle godine podržali devet projekata u Brčko distriktu BiH i deset u Bijeljini. Ove godine, PRONI Centar za omladinski razvoj je uz podršku USAID-a svakom Omladinskom fondu odredio po7.000,00 dolara. Nakon zatvaranja takmičenja, članovi članice Omladinskih fondova će obaviti prvi krug selekcije i pozvati na razgovor po tri člana iz svakog izabranog tima.

Projekat Omladinski fondovi se realizuje sa ciljem povećanja učešća mladih u procesima lokalnog razvoja kroz dodjelu sredstava projektima koje iniciraju i vode mladi ljudi. Svakim omladinskim fondom upravlja Odbor od osam lokalnih mladih, koji organizuju konkurse i biraju projekte za finansiranje u okviru svoje opštine. Ovaj inovativni pristup razvoju zajednice podstiče veće kulturno razumevanje, saradnju i pomirenje. Omladinski fondovi su dio projekta Regionalno partnerstvo mladih koji Fondacija Ana i Vlade Divac realizuje u partnerstvu sa Međunarodnim republikanskim institutom (IRI) i uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Za više informacija o projektu Regionalna partnerstvo mladih kontaktirajte Haruna Šabanovića na harunsabanovic@gmail.com. Za više informacija o USAID-u kontaktirajte Jelenu Popovićna jpopovic@usaid.gov.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.