RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko prednjači u realizaciji preporuka pristiglih iz Kancelarije ombdusmena Bosne i Hercegovine

Foto: Arhiva

Kancelarija ombdusmena BiH, načinila je analizu realizacije preporuka koje je uputila svim nivoima vlasti, kako bi na viši nivo podiglu opšte stanje ljudskih prava u našoj zemlji. Ovaj izvještaj nedavno su k znanju primili i zastupnici brčanske Skupštine.

„Mi smo prije svega izvršili analizu na osnovu naše baze podataka, te one koji nisu ispoštovali preporuke pitali koji je razlog za takav njihov postupak. Izgovori su uglavnom bili da je to nedostatak novca, i u osnovi on se ticao nedostatka novca, da sredstva namjenski nisu planirana u budžetu, potom da je potrebno izmjeniti zakon, odnosno podzakonska akta i tako dalje“, rekla je u ime Kancelarije ombdusmena BiH Aleksandra Marin Diklić pohvalivši u ovom smislu Distrikt jer su ka našem području upućene dvije preporuke i na obje je ova lokalna zajednica odgovorila.

„Prva od preporuka bila je usmjerena ka brčanskoj Vladi, a ticala se slobode priustupa informacijama, dok se druga odnosila na nadležnosti Skupštine i obje su realizovane“, zaključila je Aleksandra Marin Diklić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.