RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Bosna i Hercegovina sa 14 sportista na Paraolimpijskim igrama, odbojkaši jurišaju na sedmo odličje

Foto: Fena (H.S.)

Na Paraolimpijskim igrama, koje će biti održane od 28. augusta do 8. septembra u Parizu, nastupit će 14 bosanskohercegovačkih sportista u tri sporta – sjedećoj odbojci, atletici i plivanju.

Boje Bosne i Hercegovine će braniti odbojkaši: Sabahudin Delalić (kapiten), Safet Alibašić, Ismet Godinjak, Nizam Čančar, Mirzet Duran, Dževad Hamzić, Asim Medić, Adnan Manko, Adnan Kešmer, Benis Kadrić, Ermin Jusufović i Armin Šehić, atletičar Dževad Pandžić i 13-godišnji plivač Ismail Barlov.

Najtrofejnija bh. reprezentacija na Paraolimpijskim igrama će učestvovati sedmi put i sa svake najveće svjetske sportske smotre za invalide vratila se sa medaljom. Za to vrijeme, od Olimpijade  u Sidneju 2000. godine, bh. odbojkaši osvojili su dva zlata (Atina 2004. i London 2012.), tri srebra (Sidnej 2000., Peking 2008. i Rio de Žaneiro 2016), te jednu bronzu na prošloj Olimpijadi u Tokiju 2020.

Pored toga zlatni bh. odbojkaši još su izborili tri titule svjetskog i 11 titula evropskog prvaka.

Na paraolimpijskom turniru u Parizu 2024. u sjedećoj odbojci će učestvovati po osam muških i ženskih reprezentacija. Na muškom turniru, ekipama BiH i domaćina Francuske, pridružit će se osvajač zlatne medalje iz Tokija 2020. Iran, te Brazil, Egipat, Njemačka, Kazahstan i Ukrajina, dok će na  ženskom turniru nastupiti Francuska, SAD, Kina, Brazil, Kanada, Italija, Ruanda i Slovenija.

Na Paraolimpijskim igrama u Parizu bit će podijeljeno 549 medalja u 22 discipline, a takmičit će se 4400 sportista iz cijelog svijeta. Bosanskohercegovački paraolimpijci dosad su osvojili šest odličja – dva zlata, tri srebra i jednu bronzu.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.