RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Potvrđena optužnica za razbojništvo i pokušaj teške krađe u brčanskom naselju Ilićka

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv B. M. (47)* zbog sumnje da je prošlog mjeseca u brčanskom nasilju Ilićka, u neuračunljivom stanju, vršio teška protivpravna imovinska djela. Pred Osnovnim sudom, koji je potvrdio optužnicu, on je optužen da je u tom naselju nasilnim ulaskom u tuđi stan najprije pokušao tešku krađu, a zatim i razbojništvo nad ženom A. P, kojoj je u ulici Mihajla Pupina zaustavio i uz prijetnju nožem oduzeo automobil.

Optužnicom od 6. avgusta optuženom B. M. stavljeno je na teret da je 9. jula, oko 14:00 sati, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, došao do stana vlasnika Ž. E. na Ilićki, gdje je potiskivanjem ulaznih vrata ušao u unutrašnjost, odakle nije ništa oduzeo. Izašavši iz stana, u kojem je nakon provaljivanja ostavio vlastitu torbicu s većom količinom novca i ključevima od automobila, on je dva sata kasnije u ulici Mihajla Pupina zaustavio vozilo „VW“ Touran, kojim je upravljala A. P. Sumnja se da je potom na njen vrat prislonio kuhinjski nož dužine sječiva oko 20 cm, zahtijevajući da izađe iz auta, nakon čega je ponovivši naredbu nož spustio na lijevu stranu tijela oštećene, a zatim i na njen stomak. Uplašena za svoj i život njene djevojčice, koja se s njom nalazila u automobilu, A. P. je napustila vozilo pokušavajući da pobjegne s djetetom u rukama, dok se B. M. oduzetim vozilom brzo udaljio.

Oduzeto vozilo „VW“ Touran pronađeno je na lokalnom putu u prigradskom naselju Gredice i ubrzo je vraćeno vlasnici. Usto, novac, čiji je pronalazak u stanu na Ilićki Policiji prijavio upravo vlasnik tog stana Ž. E, vraćen je porodici osumnjičenog, budući da je utvrđeno da je stečen zakonito.

U intenzivnoj saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, protivpravna djela brzo su rasvijetljena, uz sve važne okolnosti, a počinilac lociran i lišen slobode, u obližnjem naselju Stanovi. Po okončanju brze i efikasne istrage, za manje od mjesec dana, Tužilaštvo je optužilo B. M. za protivpravna djela, i to za pokušaj teške krađe (iz člana 281 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i teži oblik razbojništva (iz člana 283 stav 2 Krivičnog zakona). On je optužen da je u neuračunljivom stanju, izazvanom hroničnom neurološkom bolešću, pokušao oduzeti tuđu pokretninu iz zatvorenih prostorija, te da je počinio razbojništvo upotrebom sile i prijetnjom da će direktno napasti na život i tijelo oštećene. Pošto je optužnica potvrđena, postupak u ovom slučaju bit će nastavljen pred Osnovnim sudom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.