RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Novčana pomoć ženama žrtvama nasilja nakon izlaska iz sigurne kuće

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge odobrila je Program utroška sredstava tekuće donacije za podršku ženama žrtvama nasilja nakon izlaska iz sigurne kuće u visini od 30.000 KM. Po korisniku sredstava fiksni iznos je 700 KM, a za svako maloljetno lice koje se nalazilo u sigurnoj kući sa majkom/starateljem, žrtvom nasilja iznos je 200 KM.

„Radi se o jednokratnoj novčanoj pomoći ženama koje su žrtve nasilja i njihovoj djeci koja su s njima zajedno smještena u sigurne kuće. Po izlasku iz sigurnih kuća imat će pravo da podnesu zahtjev za dodjelu ove pomoći u Centru za socijalni rad. Poznato je da u Brčko distriktu ne postoji sigurna kuća zbog čega su osobe koje su žrtve nasilja smještene u susjednim opštinama u sigurnim kućama. Trenutno u sigurnim kućama imamo smještene dvije majke sa djecom koje su potencijalni korisnici ovog prava koje mogu ostvariti do kraja ove godine. U narednom periodu nakon usvajanja Programa raspisat ćemo Javni poziv i svi koji ostvaruju pravo na ovu donaciju moći će podnijeti zahtjev“, pojasnio je Asmir Mujanović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

Prema njegovim riječima troškove boravka u sigurnim kućama osoba koje su žrtve nasilja, a dolaze sa područja Distrikta snosi Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge vlade Brčko distrikta BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.