RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Komisija za primjenu Etičkog kodeksa Skupštine Distrikta kompletirana sa tri izabrana člana iz reda građana

Foto: Arhiva

Mandatno-imunitetska komisija brčanske Skupštine okončala je postupak odabira tri člana Komisije za nadzor i praćenje Etičkog kodeksa zastupnika Skupštine Distrikta.

„Među 22 prijavljena kandidata komisija je, bodujući sve naznačene kriterije, s naglaskom na onaj koji se podvodi pod „društveno-koristan rad“, kao najuspješnije, odabrala Božidara Jovića, Velidu Demirović, te Renatu Lukić“, istakla je predsjednica mandatno-imunitetske komisije brčanske Skupštine Ina Pamukčić, naglasivši da je cijeli proces odabira provođen u saradnji sa kancelarijom OHR-a, odnosno supervizora za Brčko. Sada kad je Komisija za nadzor i praćenje primjene etičkog kodeksa zastupnika Skupštine Distrikta kompletirana, ona broji devet članova.

„Pored navedenih tri člana iz reda uglednih građana komisiju čini još šest zastupnika, od kojih dva moraju biti iz reda opozicionih stranaka“, istakla je Pamukčić iskazavši uvjerenje da je kompletan sastav komisije respektabilan, te da će zajednički veoma kvalitetno raditi, ne samo korektno procjenjujući odredbe kodeksa, spram postupaka zastupnika, već ispunjavajući na neki način i savjetodavno-konsultativnu ulogu.

Imena izabranih članova komisije iz reda građana, zvanično će potvrditi i zastupnici brčanske Skupštine na sjednici zakazanoj za četvrti septembar tekuće godine.

„Inače, Etički kodeks ponašanja zastupnika brčanske Skupštine usaglašen je sa kodeksima ponašanja članova parlamenta Evropske unije, što iskazano u jednoj rečenici, obavezuje ovdašnje zastupnike na primjereno ponašanje, tokom svih 24 sata dnevno“, zaključila je Ina Pamukčić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.