RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Лајчак: О отварању моста у Митровици мора се расправљати у оквиру дијалога

Посебни представник Европске уније (ЕУ) за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак казао је како се о отварању моста у Митровици мора расправљати у оквиру дијалога под покровитељством ЕУ, те да наметање одлуке не доприноси нормализацији односа.

Према његовим ријечима, наводи да је ЕУ против отварања моста.

“Наметање одлуке против воље погођених грађана не доприноси нормализацији односа, а добра владавина разумије осјетљивост мањине”, написао је Лајчак на друштвеној мрежи “Iks”

Најавио је како ће на сљедећем састанку у Бруxеллесу бити ријечи о томе како провести договор о отварању моста на ријеци Ибар који раздваја јужну Митровицу с вец́инским албанским становништвом и сјеверну Митровицу с вец́инским српским становништвом.

Службени Београд сматра како косовске власти планирају насилно отворити мост на ријеци Ибар,али косовски премијер Албин Курти је истакнуо како отварање моста није усмјерено против никога, те да је Косово нормалана држава чији мостови требају бити нормални и отворени.

Главни преговарач Косова у дијалогу с Беградом Бесник Бислими рекао је у сриједу да отварање моста на Ибру, који раздваја сјеверни од јужног дијела Митровице, није једнострана одлука Владе, или неријешено питање дијалога, вец́ основни услов споразума Приштине и Београда постигнутог под покровитељством Европске уније 2015. и 2016 године.

Косовска Влада је средином јула најавила како планира отворити за промет мост на ријеци Ибар што је изазвало реакције међународних званичника који сматрају како би отварање моста у овом тренутку довело до јачања тензија на Косову.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.