RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Anušić: U Hrvatskoj od 1. siječnja obvezno služenje vojnog roka, trajat će dva mjeseca

Foto: Ministarstvo obrane RH

U Hrvatskoj će od 1. siječnja iduće godine započeti obvezno služenje vojnog roka, a trajat će dva mjeseca, priopćio je hrvatski ministar obrane Ivan Anušić.

“Vojni rok će trajati dva mjeseca, počet će 1. siječnja 2025., i jednostavno sve što smo komunicirali s javnosti nastavljamo dalje raditi. Povećali smo plaće vojnicima, dočasnicima i časnicima, njihova materijalna prava ne samo kroz osobni dohodak nego i kroz dnevnice i sve na što imaju pravo”, rekao je Anušić.

Anušić se referirao i na nagađanja o mogućim rezovima u svome ministarstvu zbog rebalansa hrvatskog državnog proračuna, rekavši kako su u razgovoru s ministrom financija zaključili da u modernizaciji i opremanju Oružanih snaga nema prostora za štednju.

“Opremamo i moderniziramo Oružane snage, ustrojavamo ih na način kako se od nas očekuje i kako smo dogovorili sa saveznicima u NATO-u i vrhom NATO-a. Mislim da ćemo imati puno bolju, jaču i kvalitetniju sliku Oružanih snaga nego do sada”, ustvrdio je Anušić.

Anušić je istaknuo kako je to stav hrvatske Vlade i politike, jer “okolnosti u kojima se nalazimo sigurnosno nam ne dopuštaju da na tome idemo štedjeti”.

Hrvatska je 2008. privremeno suspendirala obvezno služenje vojnog roka i od tada se služi samo dragovoljno, ta zemlja je nakon agresije Rusije na Ukrajinu i sve ozbiljnije vojno-političke situacije počela razmatrati povratak obveznog služenja vojnog roka, podsjeća Hina.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.