RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Uskoro počinje sanacija javnih česmi na području Distrikta

U narednom periodu JP „Komunalno Brčko” počet će uviđajem i izvođenjem radova na sanaciji i otklanjanju kvarova na javnim česmama za čije su namjene obezbijeđena sredstva u iznosu od 235.832 KM.

Uroš Vojnović, v.d. šef Radne jedinice Vodovod i kanalizacija JP „Komunalno Brčko“ podsjetio je da je Odlukom Skupštine Brčko distrikta BiH 26.04.2023. godine upravljanje i održavanje javnih česmi prepušteno na održavanje ovom javnom preduzeću. Odluka je podrazumijevala da Odjeljenje za komunalne poslove dostavi spisak javnih česmi koje bi radna jedinica Vodovod i kanalizacija u JP „Komunalno Brčko“ održavala. Pod javnom česmom se smatra ona koja se nalazi na javnoj i drugoj površini, a koristi se za javno snabdijevanje građana vodom.

„Očekujemo da će od sljedeće sedmice biti stavljena ponovno u upotrebu česma u mjesnoj zajednici Novo Brčko, a zatim u naredne dvije sedmice i česma u mjesnoj zajednici Mujkići. Zavisno od potrebnih zahvata  radovi će se izvoditi redoslijedom na otklanjanju kvarova i na drugim javnim česmama u Distriktu“, rekao je Uroš Vojnović, v.d. šef Radne jedinice Vodovod i kanalizacija JP „Komunalno Brčko“ te dodao da očekuje da će u narednih 15 dana doći će do relativnog pomaka u održavanju javnih česmi.

Mjesne zajednice i naselja u kojima se nalaze javne česme:

1. Maj, kod Mjesne zajednice
4.Jul, kod Mjesne zajednice
4.Jul, Lazarići
Brod, Stari Brod
Brod, Kolonija
Broduša, Suljagića sokak
Broduša, Stadion Izbor
Broduša, Žigina česma
Centar 2 Brčko Novo, Biro
Centar 4, EŠ naselje
Dizdaruša, Zaima Mušanovića 38
Donji Rahić, kod Mjesne zajednice
Gluhakovac, Ulički put
Grčica, Crkveno dvorište
Grčica, kod trafo stanice
Ilićka, Mihajla Pupina
Ivici, Željino igralište
Kolobara, Kantardžićka
Krepšić I, na putu prema Vučilovcu
Krepšić II, U centru sela Oskudenac
Marković Polje, kod Mjesne zajednice
Mujkići, kod Mjesne zajednice
Rijeke, Rijeke I
Seonjaci, kod zgrade mjesnog ureda
Srpska Varoš, kod Mjesne zajednice
Gredice II, kod Mjesne zajednice
Centar 5, Prnjavor
Ivici, Bakije Selimovića 26
Klanac, Stevana Hrustića
Klanac, Evlije Čelebije 23
Meraje, kod bolnice

Pododjeljenje za zdravstvo i ostale usluge u ovoj godini je uradilo 1.116 hemijskih analiza u koje se ubrajaju vode u gradskim i lokalnim vodovodima, javnim i privatnim artercima i kopanim bunarima.

„Od 1.116 analiza 803 odgovaraju zdravstvenoj ispravnosti voda za piće što je oko 72 posto, dok 313 analiza ne odgovara ispravnosti voda za piće, odnosno 28 posto. Urađeno je 1.270 bakterioloških analiza, od čega zdravstvenoj ispravnosti odgovara 916, a 354 analize ne odgovaraju zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Također, urađeno je 246 analiza u gradskom vodovodu od kojih zdravstvenoj ispravnosti odgovara 245. Kod mikrobioloških analiza urađeno je 268, od čega  odgovaraju 252 analize. Kod javnih arteraca urađeno je 249 analiza i 103 analize odgovaraju, a 146 ne odgovara, dok kod mikrobioloških analiza od 259 zdravstvenoj ispravnosti 175 odgovara“, naveo je Miralem Durmić, sanitarni inženjer u Pododjeljenju za zdravstvo i ostale usluge.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.