RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Просјачење све израженије и на подручју дистрикта Брчко

На подручју дистрикта Брчко евидентан је све већи број оних који просе, посебно малољетника, због чега и Полиција свакодневно заприми велики број пријава од стране грађана, али и власника локала.

„Дневно имамо  шест до седам процесуирања по прекршају због просјачења, те у току године доказивање тог кривичног дјела кроз трговину људима“, изјавио је за Радио Брчко Горан Писић, шеф Полиције дистрикта Брчко.

Како је рекао Полиција носи терет сузбијања просјачења уз кориштење великих људских ресурса и капацитета, а као резултат тога имамо само прекршајно санкционисање што очито није мјера која ће утицати на то да се просјачење смањи. Писић сматра да на сузбијању просјачења у Брчком мора постојати шири друштвени одговор.

„Морају постојати неки други сегменти и полуге ове заједнице које ће бити много ефикасније у погледу сузбијања тога“, истакао је Писић.

Према његовим ријечима у рјешавање овога мора се више укључити Центар за социјални рад и неке друге установе у Брчком које би са једне стране подигле свијест, а са друге стране ускраћивањем одређених права родитељима дјеце која просе и својим ангажманом  утицали да се та дјеца склоне са улице.

„Тиме би им се омогућило нормално одрастање и васпитање кроз прописе који већ постоје и које треба да спроводе институције задужене за то, а не полиција“, појаснио је Писић.

За разлику од већине земаља Европске уније гдје је просјачењу дошао крај, на улицама БиХ свакодневно можемо видјети дјецу и одрасле који просе. Проблем просјачења у нашој земљи траје годинама. Нажалост, просјачење у БиХ поприма алармантне размјере, а не треба заборавити да је увијек уско повезано са трговином људима, посебно дјецом.

Према статистичким подацима, у Босни и Херцеговини су више од 70 одсто жртава трговине људима управо дјеца, а само током прошле године од 37 идентификованих жртава, њих 28 су биле малољетне и оне су углавном искориштаване кроз просјачење.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.