RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoIzbori 2024

Brčanska Izborna komisija: Poziv za prijavljivanje za članove biračkih odbora i njihove zamjenike za područje Distrikta

Foto: Arhiva

Brčanska Izborna komisija po svemu sudeći neće lako popuniti mjesta članova biračkih odbora i njihovih zamjenika na predviđenih 138 glasačkih mjesta na području Distrikta. Unatoč apelima upućenim političkim subjektima sa ovog prostora da predlože svoje kandidate i nakon ponovljenog javnog poziva, jedva da je popunjena tek polovina upražnjenih mjesta.

“Drugi ponovljeni poziv za članove biračkih odbora i njihovih zamjenika na 138 biračkih mjesta u Distriktu, ističe za dva dana, a mi još uvijek nemamo ni polovinu od potrebnog broja kandidara. Iskreno, takva situacija nije neobična jer je i u ranijim ciklusima bilo poteškoća sa popunom svih mjesta u biračkim odborima gdje nam je ukupno potrebno 1.004 osobe, a sada iz imamo oko 600“, rekao je predsjednik Izborne komisije Distrikta Marko Tadić, dodavši da ovaj broj čini 400 prijedloga političkih subjekata s područja Distrikta i 200 imena sa „rezervnog spiska“ koji je formirala brčanska Izborna komisija.

Razlozi zbog kojih politički subjekti nisu predložili dovoljan broj svojih kandidata za članove biračkih odbora, po svemu sudeći leži u činjenici da bukvalno nisu zainteresovani za one biračke odbore koji pokrivaju biračka mjesta, gdje je većinski jednonacionalna sredina, bez njihovog glasačkog tijela.

„Čini mi se da je najveći razlog to što politički subjekti u žrijebanju nisu dobili poziciju u bičkom odboru, odnosno biračkom mjestu, koje bi njima bilo zanimljivo, u odnosu na većinsko biračko tijelo“ naglasio je Tadić.

Osim navedenog razloga manji broj prijavljenih kandidata za članove biračkih odbora, od strane političkih subjekata, najvjerovatnije je uzrokovan i situacijom da je upozoreno na nedozvoljenost  „trgovine“ mjestima u biračkim odborima ili njihove zamjene.

„Vjerujem da su upravo ova upozorenja svi politički subjekti u Distriktu maksimalno imali u vidu, pa je i to razlog da su ponudili manji broj imena svojih kandidata za članove biračkih odbora i njihovih zamjenika“, istakao je Tadić.

S obzirom da je više nego jasno da tokom ove sedmice, odnosno do četvrtka neće biti prijavljen dovoljan broj kandidata iz Izborne komisije Distrikta apeluju na sve punoljetne građane što uključuje i učenike završnih razreda srednjih škola, da se prijave na novi javni poziv.

„Vrlo brzo ćemo objaviti ponovljeni poziv za popunu biračkih odbora, a u ovom kontekstu uputili smo i pismeni zahtjev organima vlasti, sa molbom da sačine instrukciju po kojoj bi ukazali na neophodnost prijavljivanja i javnih službenika za članove biračkih odbora. Vjerujem da će kao i ranijih godina, na ovaj naš zahtjev biti pozitivno odgovoreno, odnosno da će mjesta članova biračkih odbora i njihovih zamjenika biti blagovremeno popunjena“, zaključio je predsjednik Izborne komisije Brčko distrikta BiH Marko Tadić. Inače, dnevnica za člana biračkog odbora je 110, a za zamjenika 60 konvertibilnih maraka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.