RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Блинкен завршио посјету Блиском истоку, без напретка у преговорима о миру у Гази

Foto: EPA-EFE/Tomohiro Ohsumi,
Амерички државни секретар Ентони Блинкен завршио је девету посјету Блиском истоку од почетка рата у Гази, упозоривши да је “вријеме од суштинског значаја” када је у питању склапање споразума о примирју.

Блинкенова посљедња посјета, завршена у уторак, није резултирала напретком у преговорима, а Израел и Хамас су сигнализирали да су кључна питања остала неријешена, преноси АП.

Након састанака у другим земљама посредницима, Египту и Катару, Блинкен је рекао да је фокус на томе да Хамас прихвати нове америчке измјене приједлога споразума и имплементације, будући да је, према његовим тврдњама, Израел то већ учинио.

– Наша порука је једноставна. Јасно је и хитно је. Морамо да постигнемо споразум о прекиду ватре и таоцима и то морамо да урадимо сада. Вријеме је кључно – рекао је он новинарима прије него што је напустио Катар.

Блинкен је истакао да је у такозваном приједлогу премошћавања јаза између Израела и Хамаса “веома јасан распоред и локације повлачења (израелске војске) из Газе”.

Хамас је у уторак саопштио да је најновији приједлог преокрет у односу на претходни, који је палестинска група наводно прихватила, а који се базирао на америчком приједлогу из маја.

Тада је предсједник Џо Бајден предложио повлачење израелске војске и повратак талаца и палестинских затвореника у фазама.

У саопштењу се наводи да је најновији приједлог који подржавају САД усклађен са захтјевима Израела и указује на инсистирање да ИДФ остане у Филаделфијском коридору, на прелазу Рафа између Појаса Газе и Египта и коридору Нецарим.

Хамас, такође, криви израелског премијера Бењамина Нетанијахуа за увођење нових услова око ослобађања палестинских затвореника.

Извор: РТРС

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.