RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Vanjskotrgovinski robni deficit BiH za sedam mjeseci 7,25 milijardi KM

Foto: Arhiva

U robnoj razmjeni Bosne i Hercegovine sa inostranstvom u sedam mjeseci (januar-juli) 2024. godine izvoz je iznosio 9 milijardi i 359 miliona KM, što je za 7,1 posto manje nego u istom periodu 2023. godine, dok je uvoz iznosio 16 milijardi i 615 miliona KM, što je za 3,9 posto više nego u periodu januar-juli prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom u periodu januar-juli 2024. godine iznosila je 56,3 posto , dok je vanjskotrgovinski robni deficit BiH u tom periodu iznosio 7 milijardi i 256 miliona KM.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz iz Bosne i Hercegovine u zemlje CEFTA-e je iznosio milijardu i 494 miliona KM, što je za 19,6 posto manje nego u periodu januar-juli 2023. godine, dok je uvoz iznosio milijardu i 908 miliona KM, što je za 2,2 posto više nego u istom periodu prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom u zemlje CEFTA je iznosila 78,3 posto.

Izvoz u zemlje Evropske unije je u sedam mjeseci 2024. godine iznosio 6 milijardi i 955 miliona KM, što je za 6,4 posto manje nego u istom periodu 2023. godine, dok je uvoz iznosio 9 milijardi i 940 miliona KM, što je za 6,3 posto više nego u istom periodu lani. Pokrivenost uvoza izvozom u zemlje EU je iznosila 70 posto.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.