RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Novi korak ka potpunom bezgotovinskom plaćanju u Švajcarskoj

Credit card payment, buy and sell products & service,selective focus

Novi švajcarski sistem trenutnog elektronskog plaćanja ojačaće budućnost bezgotovinskih transakcija u zemlji, saopštila je švajcarska centralna banka.

Banka navodi da aktiviranje sistema trenutnog plaćanja ukazuje na “posvećenost budućnosti bezgotovinskog plaćanja”, prenio je AFP.

Oko 60 finansijskih institucija sada je u mogućnosti da prima i obrađuje trenutna plaćanja, čime će biti pokriveno više od 95 odsto švajcarskih maloprodajnih platnih transakcija.

“Najkasnije do kraja 2026. godine biće dostupne sve finansijske institucije aktivne u platnom prometu sa stanovništvom”, navedeno je u saopštenju centralne banke.

Prve institucije već su omogućile klijentima da obavljaju trenutna plaćanja, a druge banke će se priključiti u narednim mjesecima.

“Instant plaćanja omogućavaju privatnim licima i kompanijama da obavljaju transakcije od računa do računa sa trenutnim izvršenjem i konačnim poravnanjem u nekoliko sekundi, danonoćno”, saopštila je Narodna banka Švajcarske.

Centralna banka predviđa da će trenutna plaćanja “vjerovatno postati uobičajena u Švajcarskoj srednjoročno” i da će “predstavljati osnovu za dalje inovacije u platnom prometu“.

Istraživanje o načinima plaćanja u Švajcarskoj, čiji su rezultati objavljeni u februaru, pokazalo je da većina stanovništva, ipak, želi da gotovina i dalje bude dostupna kao način plaćanja.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.