RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Суша уништила род соје

Фото: Анђелка Ђурић

Пољопривредници са подручја Дистрикта почели су процес уништавања засијаних обрадивих површина соје, јер је дуготрајна суша уништила очекиване приносе.

Пољопривредни произвођач из Горњег Брезика код Брчког Милорад Којић каже да се ипак одлучио да на својој парцели потпуно уништи пет хектара засијаних сојом, јер је зрно соје потпуно суво због тропских температура.

Фото: Анђелка Ђурић

„Суша која траје већ 50 дана потпуно је уништила зрно  соје тако да су парцеле под овом културом потпуно неупотребљиве и неопходно их је уклонити. Штета коју сам претрпио усљед таквог процеса је око 20 хиљда марака потенцијалне добити, док је пет хиљада уложених, неповратно изгубљено“, рекао је Којић.

Према његовим ријечима, изградњом система за наводњавање на подручју Брчко дистрикта, коју је он предлагао прије петанест годиниа, ове суше не би утицале у овој мјери на род и квалиетет зрна соје.

Фото: Анђелка Ђурић

Којић је истакао да је ово ипак тешка елементарна непогода и да може доћи до поскупљења уља и хране у наредном периоду.

„Дуготрајна суша и високе температуре на подручју Брчко дистрикта причинили су озбиљне посљедице на пољопривредним усјевима, прије свега на ратарским културама, посебно кукурузу, соји и уљарицама због чега ће принос бити доста умањен“, рекао је Којић.

Због свега реченог, пољопривредници у Дистрикту очекују брзу и адекватну реакцију представника извршне и законодавне власти Брчко дистрикта.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.