RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Evropski aerodromi ponovo uvode strožija pravila za prenošenje tečnosti u ručnom prtljagu

Strožija pravila za tečnosti i gelove u ručnom prtljagu ponovo će stupiti na snagu na svim aerodromima u Evropskoj uniji od 1. septembra, saopćio je Aerodrom Frankfurt. U cijeloj EU, putnici će smjeti nositi samo pakovanja do 100 mililitara tečnosti, javlja Belga.

Također, putnici će morati pakovati tečnosti u prozirnu plastičnu vrećicu maksimalnog volumena od jednog litra.

Postojeća sigurnosna pravila za tečnosti i gelove uvedena su 2006. godine. Ona su bila olakšana na nekim aerodromima gdje se prtljag mogao provjeravati pomoću CT skenera, koji koriste tehnologiju razvijenu za medicinske preglede i brzo mogu proizvesti trodimenzionalnu sliku sadržaja torbe, kao na aerodromu u Frankfurtu.

Međutim, EU izražava sumnje u pouzdanost novih CT skenera. Zato će od 1. septembra blaža pravila biti ukinuta. Lijekovi i tečna hrana za bebe su izuzeti od novih pravila.

Da li će promjena biti trajna zavisit će od inspekcije o pouzdanosti skenera.

Nova pravila EU i dalje dopuštaju da tečnosti ostanu u ručnom prtljagu tokom sigurnosnih provjera s novim skenerima.

Međutim, tečnosti i elektronika moraju biti izvađeni i posebno pregledani prilikom provjere s konvencionalnim skenerima, koji se i dalje koriste na mnogim aerodromima u EU.

To je slučaj na Aerodromu Brisel, na primjer, gdje se ništa neće promijeniti. Aerodrom u Zaventemu ne koristi nove CT skenere za prtljag i uvijek je primjenjivao strožija pravila za tečnosti i gelove.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.