RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Predsjednik brčanske Skupštine Milić: Korupcija počinje na izborima

Foto: Vlada Brčko distrikta BiH

Rad Izborne komisije Brčko distrikta iz dana u dan se intenzivira s obzirom na činjenicu da su oktobarski izbori sve bliže. U svom djelovanju Izborna komisija u više segmenata naslanja se, odnosno traži asistenciju Stručne službe Skupštine Distrikta.

„Izborna komisija organizaciono i pripada Skupštini Distrikta. Mi smo nedavno proveli i izbor članova za popunu same komisije i mislim da smo tu napravili kašnjenje, odnosno da smo tri člana komisije mogli i trebali imenovati ranije, naročito imajući u vidu da je došlo do izmjene Izbornog zakona, odnosno da ima i nekih novina u samom izbornom procesu s čijim upoznavanjem su donekle kasnili novoimenovani članovi komisije“, rekao je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Najkonkretnije kada je riječ o novinama u Izbornom zakonu i njegovoj primjeni u Distriktu, skupštinski zastupnici su nedavno imali prezentaciju uvedenih novina.

„Radi se o prezentaciji pilot projekta koji će se implementirati na području Distrikta, a odnosi se na biometrijsku identifikaciju i autoidentifikacije birača za izbore. Rješenje koje bi trebalo da onemogući, ono što je bila ranija praksa, a odnosila se na činjenicu da su se na konačnim rezultatima glasanja nalazili i oni koji uopšte nisu glasali, odnosno pristupili biračkom mjestu. No, pored ovih pozitivnih pomaka trebamo stvoriti preduslove za sprečavanje svake mogućnosti manipulacija u izbornom procesu, i da ih svedemo na najmanju moguću mjeru, jer vjerujem da će se građani složiti sa konstatacijom da korupcija zapravo počinje na izborima“, istakao je Milić.

Izborna komisija Brčko je u ovom sazivu spoj iskusnih dosadašnjih, ali i novih članova koji timski djeluju što je potvrđeno i u proteklih nekoliko mjeseci njenog rada.

„Sve u svemu, mislim da brčanska Izborna komisija vrlo ozbiljno i na kvalitetan način radi svoj posao, pa vjerujem da će tako biti i na dan izbora, a naročito nakon zatvaranja birališta. Mi iz Skupštine, u skladu sa zakonom, spremni smo pružiti svu neophodnu logističku podršku kako bi se cijeli izborni proces uspješno priveo kraju“, zaključio je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.