RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Mađarska zaprijetila da će migrante koji uđu u zemlju slati u Brisel

Mađarska bi izbjeglice koje uđu u zemlju mogla poslati u Brisel, najavio je šef kabineta mađarskog premijera Gergely Gulyas.

Budimpešta bi se na ovaj korak mogla odlučiti ako ne uspije postići dogovor s Evropskom komisijom oko junske odluke Suda Evropske unije o kazni od 200 miliona eura zbog politike azila.

“Nakon procedure azila, ponudit ćemo svim migrantima na mađarskoj granici mogućnost besplatnog prijevoza u Brisela”, rekao je Gulyas te naglasio:

“Ako Brisel želi migrante, neka ih ima.”

Dodao je, kako prenosi portal “Politico“, da tamošnji tražitelji azila onda mogu pregovarati s Evropskom komisijom o njihovom zbrinjavanju.

Prijetnja je povezana s junskom odlukom Suda EU-a kojom je Mađarska kažnjena s više od 200 miliona eura i još milion eura za svaki dan kašnjenja zbog neprovođenja presude suda iz 2020. godine u području politike azila.

Evropska komisija obratila se sudu jer je ocijenila da Mađarska nije poštivala presudu iz 2020, kada je Sud pravde EU-a utvrdio da Mađarska nije poštivala pravila prava EU-a, uključujući i područje postupaka vezanih uz priznavanja međunarodne zaštite i vraćanja državljana trećih zemalja.

Konkretno se radilo o ograničavanju pristupa postupku međunarodne zaštite, nezakonitom pritvaranju tražitelja azila u tranzitnim područjima i kršenju njihova prava da ostanu u Mađarskoj do donošenja konačne odluke.

Gulyas je nazvao situaciju stvorenu odlukom suda iz juna “neprihvatljivom, nepodnošljivom i nepravednom”.

“Budimpešta se nada da će riješiti situaciju u razgovorima s Evropskom komisijom, te će razmotriti slanje tražitelja azila u Brisel ako ne uspiju postići razuman dogovor”, rekao je Gulyas.

Prema njegovim riječima, Mađarska također razmišlja o podizanju tužbe kako bi od Evropske komisije dobila neka sredstva za plaćanje kazne. Tražila bi od Brisela da sudjeluje u troškovima zaštite njezinih granica od ilegalnih prelazaka.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.