RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Маск и Карлсон стали у одбрану Дурова

фото EPA-EFEMATTIA SEDDA - илустрација

Павел Дуров, оснивач и извршни директор Телеграма, апликације за размјену порука, ухапшен је синоћ на аеродрому у близини Париза.

Како преносе француски медији, Дуров који има и француско и руско држављанство сумњичи се због тога што Телеграм наводно није имао модераторе који ће спријечити одвијање криминалних активности у апликацији.

Француски ОФМИН, канцеларија задужена за спрјечавање насиља над малољетницима, издао је налго за хапшење Дурова у прелиминарној истрази о наводним преступма који укључују превару, трговину дрогом, интернетско насиље, организовани криминал и промоцију тероризма.

Дуров је оптужен да није предузео мјере за субзијање криминалне употребе своје платформе, а према још увијек непотврђеним информацијама налог за хапшење издат је непосредно пред слијетање авиона у којем се налазио.

Иначе, Телеграм са сједиштем у Дубаију позиционирао се као алтернатива америчким платформама, које су критиковане због комерцијалног искориштавања личних података својих корисника.

Телеграм се обавезао да никада неће открити било какве информације о својим кориснцима.

Телеграм са близу милијарду корисника посебно је утицајан у Русији, Украјини и републикама бившег Совјетског Савеза. Рангиран је као једна од главних платформи друштвених медија након Фејсбука, Јутјуба, Вацапа, Инстаграма, ТикТока и Вичета.

Одмах након хаопшења, многи су стали у одбрану Дурова па је тако амерички бизнисмен Илон Маск подржао све оне који позивају на ослобађање оснивача Телеграма.

Маск је у својој објави навео и да сматра да ће људе у Европи ускоро кажњавати због лајковане објаве и шале на друштвеним мрежама.

– Моје мишљење: У Европи ћете 2030. године бити погубљени због лајковања шале – написао је Маск.

Новинар Такер Карлсон рекао је да је Дуров приведен јер је одбио да “цензурише истину” по налогу влада и обавјештајних служби док је Роберт Кенеди Млађи, амерички политичар рекао да је потреба за заштитом слободе говора постала хитнија но икада.

ИЗВОР: РТРС

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.