RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Отворена изложба слика “Дама” аутора Јелене Гаврић

Фото: Миљана Ђурђевић

Самостална изложба  слика аутора Јелене Гаврић под називом „Дама“ отворена је синоћ у присуству великог броја посјетилаца у Галерији „Сава Шумановић“ у просторијама Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Брчко.

Фото: Миљана Ђурђевић

На 15 слика рађеним уљем на платну приказане су  шаховске фигуре потезима који нису на правим мјестима, али како умјетница каже „зар  је то и битно“.

Јелена каже да јој  је инспирација за ову тему шах који је играла као мала са својим дједом.

„Да ли знам да играм шах? Не!, али сам играла по својим правилима. Шах је и живот и игра и свако својим потезима, како у шаху, тако и у животу губи или добија“, појаснила је  Јелена, која је по професији васпитачица, а  сликарством се бави аматерски.

Фото: Миљана Ђурђевић

Своју прву самосталну изложбу слика под називом „Женска посла“ ауторка је имала  прије три године.

Говорећи о изложеним радовима   ове умјетнице, Алмедина Цифрић, академски сликар  овом приликом је рекла   да сликарство Јелене Гаврић одавно препознаје и , како каже, њене слике имају јединствену цјелину.

„Свака слика доноси свој сљедећи низ, сљедећу слику и овакве изложбе и овакви људи који желе да стварају требају нашем граду“, истакла је Цифрић и нагласила да то показује и велики број присутних који су на плус 40 степени Целзијуса  дошли да подрже младу умјетницу Јелену Гаврић.

 

Фото: Миљана ЂурђевићФото: Миљана ЂурђевићФото: Миљана Ђурђевић

Говорећи на отварању изложбе слика под називом „Дама“ Предраг Стевановић, предсједник  Српског просвјетног и културног друштва  „Просвјета“ Брчко истиче да је ријеч о изложби једне посебне умјетнице и дугогодишњег члана Фолклорног анасмбла „Просвјете“.

Фото: Миљана Ђурђевић  

„Ова изложба се зове „Дама“, а уствари је шах- мат. Вама ћу препустити о чему се ради, јер свака слика је у оку посматрача“,  рекао је Стевановић.

Сви љубитељи ове врсте умјетности изложбу „Дама“ могу погледати сваког дана од 17 до 21 час у Галерији „Сава Шумановић“  до петог септембра ове године.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.