RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Hrvatsko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 3,3 posto

Foto: BHRT

Zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u drugom tromjesečju ove godine, već 14. kvartal zaredom, za 3,3 posto na godišnjoj razini, sporije nego u prethodnom kvartalu.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju realno porastao 3,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je već 14. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, ali sporije nego u prethodnom tromjesečju, kada je rast iznosio 3,9 posto.

Rast potrošnje i investicija

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava, što je najveća sastavnica BDP-a, porasla je u proteklom kvartalu za 6,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, gotovo isto kao i u prethodnom tromjesečju.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, za 12,9 posto na godišnjoj razini, brže u odnosu na 10,8 posto u prethodnom kvartalu.

Porasla je i državna potrošnja, za 4 posto, nakon što je u prethodnom tromjesečju ojačala 1 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je, pak, za 5,2 posto, brže u odnosu na 2,2 posto u prethodnom kvartalu.

Pritom je uvoz roba povećan za 5,3, a usluga za 4,5 posto.

S druge strane, izvoz roba i usluga pao je u proteklom tromjesečju za 1,3 posto na godišnjoj razini, manje u odnosu na 2-postotni pad u prethodnom kvartalu.

Pritom je izvoz roba porastao za 3,1 posto, dok je izvoz usluga pao za 5,2 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u drugom tromjesečju poraslo 3 posto na godišnjoj razini, a 0,8 posto na kvartalnoj razini.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.