RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Večeras počinje 60. ilidžanski festival

Foto: FENA

Šezdeseti Festival narodne muzike „Ilidža 2024“ počinje večeras na Ljenoj pozornici Ilidža, a okupit će najbolja imena narodne muzike iz Bosne i Hercegovine i regije.

Večeras će nastupiti 15 takmičarskih pjesama koje su produkcijski i aranžmanski dodatno usavršene.

U revijalnom dijelu, drugoga dana festivala, ljubitelji narodne muzike će imati priliku poslušati 27 kompozicija.

U realizaciji festivala učestvuje više od 200 osoba, a ljubitelju sevdaha i narodne muzike, dva dana imaju priliku uživati u izvedbama starih, ali i novih interpretatora.

Jedan od ciljeva Festivala, kako su na konferenciji za medije kazali direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović, direktor Organizacionog odbora Jasmin Ferović, te pjevači Snežana Đurišić, Dragan Kojić-Keba i Nihad Alibegović, je pružiti podršku mladim muzičarima, dati im priliku da iskažu i interpretiraju svoju umjetnost i kvalitet.

– Javni medijskih servis BiH ima posebnu obavezu, i čast da na adekvatan način obilježimo 60 godina Festivala – kazao je Karamehmedović.

Ove godine, dodao je, okupili smo najbolje izvođače iz BiH i regiona, a obaveza svakog javnog servisa je da se njeguje i da se ne zaborave prave vrijednosti, a BHRT će ustrajati u tome.

– Sinergija sa Općinom Ilidža pokazuje da kada imate dobru namjeru, dobar projekt i na jednom mjestu okupite prave ljude, onda to donosi dobar rezultat – istakao je Karamehmedović.

Prvi ilidžanski festival održan je 1964. godine. Prvu nagradu publike osvojio je Safet Isović sa kompozicijom “Jablani se povijaju”, a prema ocjeni stručnog žirija, najbolji je bio Zaim Imamović sa pjesmom “Pokraj Jajca teče voda Pliva”.

Organizatori 60. Festivala narodne muzike „Ilidža 2024“ su BHRT i Općina Ilidža.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.