RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Izrađena studija za rješavanje sigurnog odvijanja prometa na Magistralnom putu M14.1 od podvožnjaka do potoka Blizna

Izgradnjom novih objekata na dionici dijela Magistralne ceste M14.1, a pogotovo otvaranjem i puštanjem u rad novog tržnog centra TC „Brčko City Park“ koji se nalazi na dijelu Bijeljinske ulice, preko puta benzinske pumpe „MB Radić“ došlo je do povećane frekvencije prometa, a samim tim je prouzrokovalo i veći broj prometnih nezgoda i prometnih prekršaja koji se događaju na cijeloj dionici puta. Taj problem je uočila i utvrdila Policija Brčko distrikta BiH-Jedinica prometne policije, te se obratila  JP „Putevi Brčko“ d.o.o. Brčko distrikta BiH da se poduzmu određene mjere u pogledu siggurnosti nesmetanog odvijanja prometa na pomenutoj dionici.

Nakon što je Vlada Brčko distrikta BiH usvojila konačan popis potebnih dokumenata- projektata i dinamičkog plana izrade potrebnih dokumenata, prepoznavajući ovaj problem u odvijanju prometa na datoj dionici, uvrstila je i ovaj dokument.

Na zahtjev JP „PUTEVI BRČKO“ Brčko distrikt BiH, Zavod za planiranje, projektiranje i razvitak Brčko distrikta  BiH  je izradio Studiju za rješavanje sigurnog prometa a na dijelu Magistralne ceste  M14.1 u Brčkom  od podvožnjaka do potoka Blizna.

Sagledavanjem postojećeg stanja na cesti ,a prije izrade studije,  uočeni su sljedeći problemi:

  • Prometna signalizacija nije prilagođena stvarnim potrebama, na terenu postoje prometni znakovi koji su nepotrebni i ne postoje svi potrebni prometni znakovi,
  • Na vrlo kratkom razmaku je otvoreno previše bočnih ulaza i izlaza na glavnu cestu,
  • Na cjelokupnoj dužini ceste koja je razmatrana ne postoji kanalisanje prometa
  • Sa skoro svih bočnih pozicija pristupa se javnoj cesti ( magistralnoj cesti) bez jasno označenog  mjesta- pozicije gdje se ta radnja teba vršiti,
  • Razgraničenje između javnih prometa i površina koje nisu namijenjenje prometu neriješeno ili nedovoljno jasno,
  • Ne postoje izgrađene i uređene površine za sigurno kretanje pješaka i biciklista,
  • Pješački prometnii tok je prekinut, odnosno on nema svoj kontinuitet,
  • Na raskrižjima kod benzinske stanice MB Radić i kod ulaza u Tržni centrar Brčko City Centar se u vršnim vremenima već osjeća zagušenje u prometu,
  • Ne postoje trake za lijeva skretanja sa glavne ceste,
  • Ne postoje adekvatne mjere za smanjenje brzine kretanja voziula, kao ni za njenu permanentnu kontrolu

Da bi se doprinijelo poboljšanju sigurnosti prometa Zavod je izradio Studiju kojom se  predlaže način prevazilaženja postojećih problema i to:

  1. Kao najbrže rješenje – Rekonstrukcijom postojećeg stanja na cesti kao što su: izgradnja četvrtog kraka na raskrižju kod MB Radić, izgradnja traka za skretanje ulijevo sa glavne ceste, izgradnja novih cesta u blizini tržnog centra i izrada plana prometne signalizacije u skladu sa potrebama prometa,
  2. Srednjoročno rješenje – Izgradnja kružnog toka sa jednom trakom u kružnom toku,
  3. Dugooročno rješenje – Izgradnja kružnog toka sa dvije ulazne i dvije izlazne trake na glavnoj cesti i dvije trake u kružnom toku, a na sporednim cestama po jedna ulazna i jedna izlazna prometba traka. Isto tako u sklopu ovog rješenja je i izgradnja posebnih pješačkih i biciklističkih površina.

Imajući u vidu procjenu da će promet u narednih 20 godina rasti po stopi od 3% , procjena je da će rješenje pod  3) udovoljiti potrebama prometnog opterećenja, a i da će se kroz navedene prijedloge u Studiji doprinijeti poboljšanju sigurnosti prometa.

Studija je sveobuhvatna, izrađena je po svim metodama i analizama koje  se zhtjevaju prilikom izrade studije, korištena su sva stručna rješenja i suvremena pomagala u izradi studije, i u svojim rješenjima koje je dala izrada studije, kao dugoročno rješenje, a slijedeći politike izrade i regulacije prometa na području grada Brčkog, dat je prijedlog za izradu jedne moderne prometnice, sa svim pratećim sadržajima, sa modernom i suvremenom rasvjetom, koja bi ujedno bila i nastavak produženja gradskog Bulevara.

Nakon uspješne izrade Studije, tim koji je radio na Studiji je istu prezentirao Naručitelju posla, JP „PUTEVI BRČKO“ , koji  je bio zadovoljan prezentiranim rješenjima bez ikakvih primjedbi. Pored prezentaicije Studije naručitelju posla, tim za izradu je istu prezentirao i novom direktoru Zavoda, Zlatku Jašareviću, koji se upoznao sa svim rješenjima u studiji, iskazao svoje zadovoljstvo urađenim poslom, te istu odobrio.

Studiju možete pogledati na linku: https://www.zavod.ba/sektor/download?id=19

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.