RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: У МЗ Церик служен парастос погинулим борцима и цивилним жртвама рата

Паљењем свијећа и полагањем цвијећа данас је одата почаст погинулим борцима Војске Републике Српске и цивилним жртвама рата у Мјесној заједници Церик код Брчког.

Предсједник Борачке организације Републике Српске у Брчком (БОРС) Цвјетко Симић је рекао да је служен парастoс за 12 бораца и двије цивилне жртве рата који су дали свој живот за одбрану овог мјеста.

„Нажалост, ни послије 32 године нико није одоговарао за почињeна дјела у овом мјесту, гдје су између осталог и рушили и палили куће“, истакао је Симић.

Он је овом приликом подсјетио да су демобилисани бораци и даље најугроженија категорија бораца која већ 32 године нема свој закон о статусу, али да би се то ускоро требало промјенити.

Предсједник МЗ Церик Нико Милановић каже да су мјештани на овом простору прије 32 године водили велике борбе и да су били први на удару комшија који су их напали из сусједних села и да су излаз имали према Поребрицама.

Мјештанин овог села Бранко Милановић каже да је у Церику прије рата постојало 107 православних домаћинстава, а данас има њих 14.

„Моји коријени су овдје и сви смо ми Церичани родбински повезани. У јутарњим часовима је извршен напад комшија, а међу цивилним жртвама рата је и једна дјевојка која је имала 18 година и њена мајка“, истакао је Милановић

Парастосу су присуствовали бројни мјештани, демобилисани борци, као и представници извршне и законодавне власти из реда српског народа.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.