RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Otvorene Paraolimpijske igre u Parizu, odbojkaši BiH danas protiv Egipta

Svečanom ceremonijom na trgu Concorde sinoć su u Parizu otvorene 17. Paraolimpijske igre. U svečanom defileu učestvovali su sportisti iz 168 zemalja.

Okupljenima su se obratili i predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Pariz 2024. Tony Estanguet i predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora Andrew Parsons.

Potom je uslijedilo službeno otvaranje Igara koje je, kao i Olimpijske igre, otvorio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Centralni događaj večeri bio je paljenje olimpijskog plamena u vrtu Tuileries.

Na igrama će se takmičiti 4400 sportista u 22 sporta, a biće podijeljeno 549 kompleta medalja.

Bosnu i Hercegovini će predstavljati 14 sportista koji će se takmičiti  u sjedećoj odbojci, streljaštvu i plivanju. U timu sjedeće odbojke nalaze se Nizam Čančar, Stevan Crnobrnja, Sabahudin Delalić, Edin Đino, Mirzet  Duran, Ismet Godinjak, Dževad Hamzić, Ermin Jusufović, Adnan Manko, Asim Medić, Safet Alibašić i Armin Šehić. Bh. predstavnik u plivanju je 13-godišnji Ismail Barlov, dok će u streljaštvu BiH predstavljati Ervin Bejdić.

Prvog dana takmičenja od bosanskohercegovačkih sportista nastupit će reprezentacija u sjedećoj odbojci koja se danas od 14.00 sati sastaje sa selekcijom Egipta.

Najtrofejnija bh. reprezentacija na Paraolimpijskim igrama će učestvovati sedmi put i sa svake najveće svjetske sportske smotre za invalide vratila se s medaljom. Za to vrijeme, od Olimpijade u Sydneyju 2000. godine, bh. odbojkaši osvojili su dva zlata (Atina 2004. i London 2012.), tri srebra (Sydney 2000., Peking 2008. i Rio de Janeiro 2016), te jednu bronzu na prošloj Olimpijadi u Tokiju 2020.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.