RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Bećirović: Članstvo BiH u NATO-u je zajednički interes BiH i NATO-a

Foto: BHRT

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović naglasio je danas tokom razgovora s novim komandantom NATO štaba u Sarajevu, brigadnim generalom Matthewom A. Valasom, kako je ulazak u NATO zajednički interes Bosne i Hercegovine i NATO-a.

Bećirović je istakao važnost podrške NATO štaba u Sarajevu snaženju institucija Bosne i Hercegovine, nastavku reformi sektora odbrane i sigurnosti, kao i očuvanja sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, izrazio je spremnost za zajedničkim radom na implementaciji Programa reformi Bosne i Hercegovine i u narednom periodu. Također, naglašen je značaj povećanja stručne razmjene između NATO-a i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Bećirović je ukazao na dosadašnju uspješnu i kontinuiranu saradnju s ciljem unapređenja sposobnosti Oružanih snaga BiH da zaštite bh. građane i ojačaju demokratsku kontrolu, transparentnost i odgovornost institucija odbrane.

Sagovornici su konstatirali da se nastavlja intenzivna saradnja i partnerstvo Bosne i Hercegovine i NATO-a. Između ostalog, to potvrđuje i činjenica da će Bosna i Hercegovina biti domaćin Simpozijuma NATO Partnerstva 360 u oktobru ove godine.

Komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Matthew A. Valas iskazao je predanost NATO-a trajnom miru i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

On je rekao da će nastaviti i s aktivnostima s ciljem podrške Oružanim snagama BiH da održe visoke standarde obuke, promociji demokratije i vladavina prava, kao i stvaranju uslova za investicije i ekonomski razvoj.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović potvrdio je čvrstu opredijeljenost za intenziviranje NATO integracijskog procesa, u skladu s Ustavom i Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine. On je podsjetio da su ključni strateški ciljevi Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u EU i NATO-u. Istakao je da je ulazak u NATO zajednički interes Bosne i Hercegovine i NATO-a. Također, rekao je da bi to ojačalo sigurnost Jugoistočne Evrope, te osiguralo i dodatni podsticaj za privlačenje direktnih inozemnih investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Tokom razgovora je naglašeno da su Oružane snage BiH uspješno i aktivno doprinijele operacijama podrške miru NATO-a, slijedeći princip interoperabilnosti NATO-a, kao i odgovoru na prirodne katastrofe i krize, navodi se u saopćenju.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.