RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Vlaisavljević: Četrnaestogodišnji Ajdin Osmanović, genije i blago Bosne i Hercegovine

Foto: FENA

Ajdin Osmanović, trinaestogodišnji učenik iz Srebrenika, već prozvan ‘čudom od djeteta’, ‘anđeoskim glasom’ i ‘bisernim grlom’ zbog njegove iznimne muzikalnosti i prefinjene i emotivne interpretacije, izveo je danas u Sarajevu u okviru manifestacije „Dani evropskog nasljeđa“ nekoliko bosanskohercegovačkih tradicionalnih, kao i regionalnih zabavnih i narodnih numera lijepih nota, tokom 45-minutnog programa na Šetnici kulture, u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta.

– Na spomen njegovog imena vežemo sevdalinku i profinjen, neobično ‘zvonkast’ jedinstveni glas nazvan “biserno grlo”. Ovaj dječak neprikosnovenog muzičkog talenta već je održao nekoliko solističkih koncerata i gostovao u skoro svim medijskim kućama u Bosni i Hercegovini ali i susjednoj Sjevernoj Makedoniji koja je uživala u njegovim izvedbama tradicionalne makedonske glazbe – navedeno je iz Ministarstva.

Resorna ministrica Sanja Vlaisavljević je, prije današnjih Ajdinovih izvedbi u pratnji njegovog mentora Jasmina Brašnjića, najavila mladog umjetnika rekavši da je on genije i blago Bosne i Hercegovine. Najavila je pomoć Ministarstva u nabavci klavira ‘pianino’ za Ajdina naglašavajući da talente poput njegovog treba njegovati i pomagati mladim ljudima kako ne bi napuštali vlastitu domovinu u potrazi za boljim životom u nekoj drugoj zemlji. Ministrica naglašava također da je Ajdin osvojio treće mjesto u junu ove godine na internacionalnom takmičenju u Njemačkoj.

Programi na Šetnici kulture u okviru “Dana evropskog nasljeđa” obično budu upriličeni srijedom ali je ovog puta učinjena iznimka i termin prilagođen Ajdinovim obavezama zbog toga što je riječ o posebnom gostu, navedeno je također iz kabineta ministrice Vlaisavljević uz napomenu da je riječ o mladiću posebnog glasa, kojeg treba promovirati kao primjer i motivaciju drugima.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.