RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U tijeku radovi na otklanjanju kvara u zoni tvornice vode

U tijeku su radovi u zoni tvornice vode u Brčko distriktu gdje je jučer došlo do puknuća cijevi te se popravak i vraćanje vodoopskrbe u normalu očekuje u večernjim satima.

Vršilac dužnosti šefa radne jedinice Vodovod i kanalizacija Javnog poduzeća „Komunalno Brčko” Uroš Vojnović kazao je da je vodovodna mreža na području Brčko distrikta u dosta lošem stanju i da iz tog razloga nerijetko dolazi do puknuća cijevi i kvarova. Pored zastarjelih cijevi, probleme stvaraju i nepovoljni vremenski uvjeti, odnosno izostanak padalina, zbog čega je dolazilo i do određenih restrikcija kada je vodoopskrba u pitanju.

Uroš Vojnović; v.d. šefa Radne jedinice vodovod i kanalizacija; Foto: Gorana Antić

„Jučer u jutarnjim satima kvar se dogodio u zoni tvornice vode te je odmah po dolasku ekipe na teren voda preusmjerena na stare pumpe koje nemaju dovoljan protok vode za količinu koja se inače troši, zbog čega su pojedini potrošači u gradskom predjelu imali slabiji pritisak. Radovi na otklanjanju kvara nastavljeni su i danas, nabavljene su i posebne građevinske mašine kako bi se kvar što brže sanirao, te prema podacima s terena do večeras bi trebalo sve biti popravljeno i vodovodni sustav bi trebao normalno funkcionirati“, dodao je Vojnović.

Tijekom jučerašnjeg dana, krenuli su radovi i na revitalizaciji bunara Domažić, s kojeg se napajaju potrošači mjesnih zajednica Hrgovi, Cerik i dio Dubrava, a prema riječima Vojnovića radovi bi trebali biti sanirani do subote, te apelira na stanovnike ovih naselja da vodu koriste samo za osnovne potrebe dok se radovi ne okončaju. On je dodao da ukoliko dođe do potpunog prestanka vode uslijed spomenutih radova, JP „Komunalno Brčko“ pravovremeno će osigurati cisterne s pitkom vodom.

Radovi su završeni i na izvorištu u Štrepcima na revitalizaciji jednog od tri bunara i to nekoliko dana prije ugovorenog roka, čime se vodoopskrba na području Distrikta stabilizirala i ne bi trebalo biti većih problema u narednom razdoblju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.