RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

WHO: Protiv dječje paralize u Pojasu Gaze vakcinisano više od 189.000 djece

Foto: BHRT

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus saopštio  je da je u Pojasu Gaze više od 189.000 djece vakcinisano protiv dječje paralize.

Kampanja vakcinacije je počela 1. septembra u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Ghebreyesus je kazao da je prva faza vakcinacije protiv dječje paralize u centralnom dijelu Pojasa Gaze završena.

“Vakcinisano je više od 189.000 djece mlađe od deset godina. To je znatno iznad cilja od 156.500”, rekao je šef WHO-a.

Ghebreyesus je napomenuo da će se aktivnosti vakcinacije nastaviti još tri dana u četiri centra kako bi se osiguralo da u ovoj regiji nema nevakcinisane djece.

Naveo je da se nastavljaju pripreme za vakcinaciju koja će sutra početi na jugu Pojasa Gaze.

“Zahvalni smo na predanom radu svih porodica, zdravstvenih radnika i vakcinatora koji su ovaj dio kampanje učinili uspješnim uprkos teškim uslovima u Pojasu Gaze”, istakao je Ghebreyesus.

Ponovio je poziv stranama da nastave ispunjavati svoje obaveze i da “sprovedu humanitarnu pauzu u sukobu” i prekid vatre.

Vakcinacijom će biti obuhvaćeno više od 640.000 djece mlađe od deset godina u Pojasu Gaze.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.