RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Сорека: Чланство у ЕУ најважнији циљ

Фото: Архива

Чланство БиХ у ЕУ је најважнији циљ за већину људи у земљи, али напредак на европском путу захтијева континуиран и конструктиван рад власти на свим нивоима, изјавио је данас амбасадор ЕУ у БиХ Луиђи Сорека.

“Као што је више пута истицала предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен, проширење ЕУ је један од најзначајнијих политичких приоритета. Пројекат уједињења нашег континента у миру, стабилности и просперитету не може бити потпун без БиХ и остатка региона”, навео је Сорека у видео-поруци.

Сорека је истакао да је дуги низ година радио са БиХ с циљем подршке њеним европским интеграцијама, додајући да је поносан на чињеницу да је у Европској комисији био задужен за координацију покретања и имплементације Дијалога о либерализацији визног режима са земљама Западног Балкана, укључујући и БиХ.

“Добро се сјећам радости грађана ове земље када им је 15. децембра 2010. године одобрен безвизни режим са ЕУ. БиХ је успјешно испунила 174 предуслова за добивање безвизног режима. Тада, једнако као и сада, било ми је јасно да онда када има политичке воље, могућ је и напредак на европском путу”, нагласио је Сорека.

Према његовим ријечима, потребне реформе на европском путу донијеће и бројне конкретне користи прије него што БиХ и формално постане члан ЕУ.

“Боље јавне услуге, снажнија владавина права, конкурентнија привреда, боље саобраћајне везе и чишћа енергија су само неки од примјера”, рекао је Сорека.

Сорека је данас предао акредитивна писма предсједавајућем Предсједништва БиХ Денису Бећировићу, чиме је и званично започео његов мандат у БиХ.

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.