RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Одржан састанак Комисија за хартије од вриједности на нивоу ентитета и дистрикта Брчко

Фото: Миљана Ђурђевић

У Брчком  је данас  одржан  састанак комисија за хартије од вриједности Брчко дистрикта, Федерације БиХ и Републике Српске.

Како је истакнуто током  састанка, ово је важан догађај за финансијска тржишта која су у одређеној мјери, након короне, на неки начин умањила своју активност и овај састанак, како је речено, служи да се усагласи активност комисија за унапређење рада тржишта гдје се очекује значајан напредак у наредних пар година.

Муамер Ахметспахић, предсједник Комисије за хартије од вриједности Дистрикта, која је и иницијатор данашњег састанка, каже  да овдје постоји велики простор за нови начин финансирања.

„До сада је већина инвестиција ишла путем кредита. Кредити су  само један од начина финансирања јер  постоје пуно повољнији и бољи начини финансирања кроз разне фондове,издавање обвезница што ентитети већ раде“, истакао је  Ахметспахић.

Огњен Михајловић, предсједник Комисије за хартије од вриједности Републике Српске каже да је БиХ  дужна да испуне одређене услове на мапи пута ка ЕУ.

„Ступили су неки нови закони из ових области. Република Српска је  у значајној мјери унаприједила законодавни оквир у овој области у односу на друге у БиХ и ми смо спремни да колегама пружимо сву помоћ у томе како и на који начин смо то унаприједили“, рекао је Михајловић.

Аднан Зукић, предсједник Комисије за вриједносне папире  Федерације БиХ каже да је тржиште у Федерацији БиХ и Републици Српској развијеније у односу на дистрикт Брчко, али и искуства  колега из Дистрикта су добро дошла због чега су и значајни овакви састанци на којима се  размјењују међусобна  искустава.

Учеснике данашњег састанка   поздравио је  Градоначелник дистрикта Брчко Зијад Нишић  истакавши  да од новог сазива Комисије за хартије од вриједности дистрикта Брчко очекује да динамизирају процес контроле тржишта капитала.

На данашњем састанку анализирана је  сарадња у досадашњем периоду са освртом на потписану Заједничку платформу о сарадњи, разговарано је о ревитализацији регионалне Декларације о сарадњи, улози  регулатора на тржишту у вези са новим Законом о спречавању прања новца и финансирања  терористичких активности, те  заједничкој  едукацији кадрова неопходних за функционисање тржишта.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.