RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Макрон именовао новог француског премијера

Фото: БХРТ

Француски предсједник Емануел Макрон именовао је у четвртак за премијера Мишела Барниера, бившег преговарача Еуропске уније за брегзит, и повјерио му састављање нове владе у нади да ће окончати политички застој након пријевремених избора који су резултирали парламентом без јасне већине.

Кључно питање ће сада бити хоће ли Барниеровој влади поћи за руком да дубоко подијељени парламент усвоји њене реформе.

Дискретан и конзервативан политичар ће се убрзо суочити с ватреним крштењем јер истјече вријеме за припрему државног прорачуна за 2025. годину, који би могао довести до гласања о повјерењу ако друге странке не буду задовољне.

Седамдесеттрогодишњи Барниер бит ће најстарији премијер у сувременој повијести Француске, а дужност преузима од Габриела Атала, који је био најмлађи.

Барниер је први пут постао заступник у доби од 27 година, а касније је имао разне улоге у неколико француских влада, укључујући министра вањских послова и министра пољопривреде. У иноземству је најпознатији по томе што је водио преговоре Еуропске уније с Великом Британијом о њезином изласку из блока од 2016. до 2021.

Макрон је протеклих тједана разматрао низ могућих премијера, од којих ниједан није могао прикупити довољно потпоре да би зајамчио стабилну владу, што је био његов кључан критериј.

Нема јамства да ће Барниерова влада успјети увјерити парламент да усвоји реформе или да га дуже вријеме задржи на власти.

Но, барем је крајње десно Национално окупљање (РН), највећа појединачна странка у парламенту након избора почетком српња, наговијестила раније у четвртак да неће одмах одбити Барниера ако задовољи одређене критерије.

Барниер је проеуропски оријентиран и умјерен каријерни политичар, но значајно је пооштрио изјаве тијеком неуспјелог покушаја да 2021. постане кандидат своје конзервативне странке на предсједничким изборима, говорећи да је имиграција измакла контроли, што је став који дијели с РН-ом.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.