RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčkom: Potpisan Memorandum o saradnji NVO “Posavina bez mina” i UG “Vjera&nada”

Foto: Mirsad Zahirović

U sklopu projekta “Disability Employment Awareness – DEA Project” koji realizuje nevladina organizacija „Posavina bez mina“, predsjednica organizacije Svjetlana Pavlović potpisala je Memorandum o saradnji s predsjednicom Udruženja građana „Vjera i nada“ Natašom Damjanović. Projekat finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

„Radi se o podizanju svijesti o zapošljavanju osoba s invaliditetom, jer kao što znate Brčko distrikt je jedini dio Bosne i Hercegovine gdje Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom nije usvojen. Okosnica projekta je usvajanje Zakona, odnosno mali doprinos da se naprave promjene“, rekla je Svjetlana Pavlović, predsjednica organizacije „Posavina bez mina“

Prema njenim riječima, kada se napravi korisnička grupa sačinjena i od drugih organizacija, osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata, krenut će se sa nizom aktivnosti i kroz sinergiju sa drugim organizacijama, donosiocima odluka i medijima raditi na podizanju nivoa znanja o pravima osoba s invalidetom.

Predsjednica Udruženja „Posavina bez mina“ kazala je da će potpisivanjem Memoranduma pokrenuti diskusiju i usvajanje budućeg Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom, jer je trenutno urađen samo prednacrt i potrebno je ubrzati aktivnosti kako bi u konačnici došlo do njegovog usvajanja.

„Ako imamo neki fizički nedostatak nismo spriječeni da radimo određene poslove, a s obzirom da je tehnologija napredovala automatski možemo da radimo poslove u administraciji. Prema podacima kojima raspolažem, u Brčko distriktu su samo dvije osobe s invaliditetom zaposlene u  javnim institucijama“, dodala je Damjanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.