RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Na sjednici Vlade usvojen set programa na prijedlog Odjela za zdravstvo i ostale usluge

Foto: Arhiva

Na danas održanoj sjednici Vlade Brčko distrikta usvojeno je nekoliko programa za Javno zdravstvenu ustanovu Brčko i za Fond zdravstvenog osiguranja koji se tiču zdravstva i zdravstvene zaštite stanovnika Distrikta.

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Asmir Mujanović kazao je da se dva programa odnose na Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta, a jedan od tih programa je u iznosu od 30.000 KM, a odnosi se na financiranje biomedicinske potpomognute oplodnje.

„Dosadašnja regulativa je bila takva da je Vlada Brčko distrikta pokrivala treći, četvrti i peti pokušaj umjetne oplodnje, te su za svaki naredni pokušaj pacijenti sami snosili troškove. Sada donošenjem nove Odluke i novog programa, Vlada Distrikta će preko Fonda zdravstvenog osiguranja financirati neograničen broj pokušaja umjetne oplodnje, u skladu s procedurama koje donosi sam Fond osiguranja“, dodao je Mujanović, navodeći da je ovo vrlo važan program i da će se što prije krenuti s realizacijom.

Asmir Mujanović; predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge; Foto: Gorana Antić

Pored Fonda osiguranja,  tri programa koja su usvojena odnose se na Javno zdravstvenu ustanovu, a Asmir Mujanović navodi da se jedan od njih odnosi na kapitalni transfer koji je osiguran kroz rebalans Proračuna Distrikta u iznosu od 1.119.000 KM. Ono što se ističe jeste opremanje Službe za stomatologiju, gdje je izdvojeno 300.000 maraka, i opremanje dijela Ginekologije za nabavku inkubatora za bebe, kao i transportnih i stacioniranih inkubatora, te mobilna foto-terapijska led lampa, u iznosu od 133.000 maraka.

Još jedan transfer u iznosu od nešto manje od 500.000 maraka odnosi se na nabavku tri sanitetska vozila, tri EKG uređaja i tri ultrazvučna uređaja koji će biti raspoređeni u zdravstvenim stanicama u Bijeloj, Maoči i Breziku.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.